Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τα parabens

“Τα συντηρητικά προστίθενται στα προϊόντα για δύο λόγους: πρώτον, για να αποτρέψουν τη μικροβιακή αλλοίωση κι επομένως, να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, δεύτερον, για να προστατέψουν τον καταναλωτή από πιθανή μόλυνση.” Διεθνής Εφημερίδα της Επιστήμης Καλλυντικών (Vol 31. No 3. Ιούνιος 2009)“Τα συντηρητικά προστίθενται στα προϊόντα για δύο λόγους: πρώτον, για να αποτρέψουν τη μικροβιακή αλλοίωση κι επομένως, να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, δεύτερον, για να προστατέψουν τον καταναλωτή από πιθανή μόλυνση.” Διεθνής Εφημερίδα της Επιστήμης Καλλυντικών (Vol 31. No 3. Ιούνιος 2009)


Τι είναι τα parabens;

Τα parabens είναι μια οικογένεια χημικών συντηρητικών που χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων και μούχλας στα ευπαθή προϊόντα. Τα parabens που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στα καλλυντικά είναι τα methylparaben, propylparaben, butylparaben, και ethylparaben.


Πώς λειτουργούν τα parabens;

Τα διάφορα parabens έχουν διαφορετικούς τρόπους που σταματούν τα μικρόβια από το να αλλοιώσουν ένα προϊόν. “Σκεφτείτε τα βακτήρια σας μικρούς δίσκους από ζελέ,’ λέει ο επιστήμονας καλλυντικών κι εφευρέτης προϊόντων Daniel Campbell. “Τα συντηρητικά όπως η methylparaben τρυπούν το κυτταρικό τοίχωμα ή τη μεμβράνη των βακτηρίων, παρόμοιο με το να τραβήξουμε το πώμα από την μπανιέρα. Αυτό καθιστά τα βακτήρια ανίκανα να αναπαραχθούν. Άλλες, όπως η propylparaben, αποτρέπουν το σωστό σχηματισμό του κυτταρικού τοιχώματος, ώστε τα βακτήρια να μην μπορούν να διαμορφωθούν. Αυτό δεν επιτρέπει το σχηματισμό μιας δεύτερης γενιάς μικροβίων.”


Η αποτελεσματικότητα του κάθε συνθετικού μπορεί να ενισχυθεί μόλις δύο συντηρητικά που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο συνδυαστούν. Σαν μια διπλή ομάδα τένις, το ένα συντηρητικό μπορεί να αμυνθεί κοντά στο δίχτυ, καθώς το άλλο καλύπτει το πίσω μέρος του γηπέδου, περιμένοντας και τα δύο να επιτεθούν μαζί στα μικρόβια.


Ποιός είναι ο νόμος με τα parabens;

Η ύψιστη ποσότητα methylparaben και propylparaben που οι εταιρείες καλλυντικών επιτρέπεται να χρησιμοποιούν, αποφασίζεται σε σχέση με την ολική σύσταση του προϊόντος. Υπάρχουν αρκετά parabens εγκεκριμένα για χρήση στα καλλυντικά προϊόντα, ωστόσο η συνολική τους χρήση δεν πρέπει να ξεπερνά το 8% της συνολικής φόρμουλας. Η Lush χρησιμοποιεί μόνο δύο από αυτά τα parabens, ώστε να συνιστούν 0.4% του προϊόντος για τη methylparaben και 0.14% για τη propylparaben, σύμφωνα με τον κανονισμό την Ε.Ε.


Οι ειδικοί από το CIR (Επισκόπηση Καλλυντικών Συστατικών) και το SCCS (Επιτροπή Επιστημόνων για την Ασφάλεια του Καταναλωτή) εξετάζουν τακτικά όλες τις πρόσφατες μελέτες για την ενδοκρινική δραστηριότητα, την αναπτυξιακή και αναπαραγωγική τοξικότητα των parabens και συνιστούν μια ασφαλή συγκέντρωση, με βάση αυτές τις έρευνες. Η Lush ακολουθεί αυτές τις προτάσεις και φροντίζει να παραμένει ενημερωμένη σε σχέση με τις νέες μελέτες ή τις αποφάσεις των σχετικών αρμοδίων.


Μπορείτε να βρείτε το τελευταίο δελτίο τύπου από την Ε.Ε. εδώ και τους πιο πρόσφατους κανονισμούς εδώ.

Τα parabens είναι ασφαλή;

Τα parabens χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από το 1920 κι έχουν υποστεί πολυάριθμους, εμπεριστατωμένους ελέγχους ασφαλείας. Παρόλαυτά, η χρήση τους αμφισβητείται από τότε που το Πανεπιστήμιο του Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσίευσε ευρήματα που συνέδεαν τα parabens με τον καρκίνο το 2004. Τα συμπεράσματα έχουν ερευνηθεί και επικριθεί εκτενώς μετέπειτα, από ειδικούς του πεδίου αυτού. Μπορείτε να αναζητήσετε και περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Η Lush χρησιμοποιεί parabens;

Η Lush προτιμά να χρησιμοποιεί φυσικά συντηρητικά και εργαζόμαστε σκληρά για να εξαλείψουμε κάθε συνθετικό συντηρητικό από τα προϊόντα μας. Εντωμεταξύ, ο μέγιστος αριθμός συνθετικών συντηρητικών που χρησιμοποιούμε σε κάθε προϊόν είναι δύο: είτε μια ομάδα αποτελούμενη από δύο τύπους parabens: methylparaben και propylparaben, ή μια ομάδα συνιστώμενη από τη χημική ένωση phenoxyethanol/2-phenoxyethanol και μία αλκοόλη αποκαλούμενη benzyl alcohol.


Χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο, που αναλογεί σε ένα ποσοστό πολύ μικρότερο απ’ το επιτρεπόμενο από την Ε.Ε. “Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο και να κάναμε τα προϊόντα μας να έχουν τη διπλάσια διάρκεια,” εξηγεί ο Daniel, “όμως, γιατί να το θέλουμε αυτό, εφόσον θα μπορούσαμε να διαταράξουμε την προστατευτική μικροχλωρίδα της επιδερμίδας; Πιστεύουμε, επίσης, πως το καλύτερο για τα προϊόντα είναι να χρησιμοποιούνται φρέσκα και είναι σημαντικό για τον πελάτη να λαμβάνει την σωστή καθοδήγηση, να χρησιμοποιεί τα προϊόντα όταν είναι φρέσκα, ώστε τα συστατικά να είναι περισσότερο ενεργά, παρά να έχει ένα προϊόν που βρίσκεται στο μπάνιο και δεν χαλάει ποτέ.”


Η Lush δημιουργεί προϊόντα χωρίς parabens?

Ναι! Σε κάθε συλλογή μας θα βρείτε προϊόντα που είναι αυτο-συντηρούμενα, πράγμα που σημαίνει πως συντηρούνται με τη χρήση φυσικών συστατικών και μιας έξυπνης φόρμουλας. Ρίξτε μια ματιά στα στερεά σαμπουάν, τις μπάρες μασάζ, τις βόμβες μπανιέρας, της μπάρες αφρού και πολλά περισσότερα.