Δωρεάν μεταφορικά με παραγγελίες άνω των €50

Esc Big Tech - CTRL στα Ψηφιακά σας Δικαιώματα

Συγγραφέας

Elina Tasioula

CTRL στα ψηφιακά σας δικαιώματα


Το επιχειρηματικό μοντέλο παρακολούθησης με στόχο το κέρδος των εταιρειών Big Tech μετατρέπει τα δικά μας δεδομένα σε 'όπλα' εναντίον μας, καθώς επιθετικοί και εθιστικοί αλγόριθμοι διαδίδουν μια ρητορική μίσους και παραπληροφόρησης. Ας μην χαθούμε μέσα σε όλο αυτό το σύννεφο. Υπάρχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά μας.


«Τα μονοπώλια της Big Tech μάς οδήγησαν να δώσουμε τη «συγκατάθεσή» μας ώστε εκείνοι να αναπτύξουν τις τεράστιες αυτοκρατορίες εξαγωγής προσωπικών δεδομένων και παρακολούθησης», εξηγεί το κίνημα People vs Big Tech.

Αυτό είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο παρακολούθησης που δεν μας δίνει άλλη επιλογή από το να παραχωρήσουμε τα δεδομένα μας με αντάλλαγμα απλώς τη χρήση μιας πλατφόρμας. Θεωρείται πλέον «φυσιολογικό» πως οι πλατφόρμες πρέπει να γνωρίζουν κάθε μικρό πράγμα για εμάς, από την ημερομηνία γέννησής μας, μέχρι τις ιδιωτικές πληροφορίες για την υγεία μας και το πόσο είναι το εισόδημα του νοικοκυριού μας.

Οι αλγόριθμοι γύρω μας αποφασίζουν τι βλέπουμε - από αυτό που εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα της αναζήτησης, μέχρι και το να δίνουν προτεραιότητα σε περιεχόμενο που αποκτά μεγαλύτερο engagement. Αυτοί οι αλγόριθμοι μας ακολουθούν διακριτικά στο διαδίκτυο, συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες, εισβάλλουν στο απόρρητό μας και προσπαθούν να επηρεάσουν τις συμπεριφορές μας.


Όλα αυτά βοηθούν τις εταιρείες «Big Tech» να αποκομίζουν κέρδη από εμάς και τα δεδομένα μας και να διαβρώνουν το δικαίωμά μας στην ιδιωτική ζωή.

People Vs Big Tech

Το People Vs Big Tech (PvBT) είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που μάχεται για ένα διαφορετικό είδος Διαδικτύου – χωρίς παρεμβατική παρακολούθηση, αλγόριθμους εθισμού, επιβλαβές περιεχόμενο και echo chambers.


Τι είναι η Big Tech;
Το Big Tech με απλά λόγια, χρησιμοποιείται ως όρος-ομπρέλα για την αναφορά στις μεγαλύτερες, τις πιο κερδοφόρες και με τη μεγαλύτερη επιρροή εταιρείες τεχνολογίας. Αυτές είναι οι Google (Alphabet), Amazon, Apple, Meta και Microsoft.Τι μπορούμε να κάνουμε για την στήριξη του κινήματος People Vs Big Tech

Η μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των παγκόσμιων καταναλωτών δεν θέλουν τα social media brands να χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους για εμπορικό όφελος, ενώ το 70% των ανθρώπων ζητούν μια παγκόσμια νομοθεσία που να προστατεύει την ασφάλεια των χρηστών στο διαδίκτυο. Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) και τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) που παρέχουν την ευκαιρία να χαλιναγωγηθούν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη, η φωνή των πολιτών για τη διασφάλιση της ισχυρής επιβολής του νόμου είναι η πλέον πιο σημαντική.

Υπογράψτε τη The People’s Declaration όπου η φωνή σας θα ενταχθεί σε ένα ανοιχτό δίκτυο οργανώσεων των πολιτών και ανήσυχων πολιτών που συνεργάζονται ώστε να αμφισβητηθεί η δύναμη και οι καταχρήσεις των εταιρειών Big Tech.