Δωρεάν μεταφορικά με παραγγελίες άνω των €50

Τι είναι το μικροβίωμα; Μια περιποίηση της επιδερμίδας με φρέσκα συστατικά.

Συγγραφέας

Elina Tasioula

Τι είναι το μικροβίωμα;

Το μικροβίωμα είναι μια μοναδική κοινότητα βακτηρίων, μυκήτων, ιών και ζυμομυκήτων που ζουν στην επιδερμίδα μας. Κάθε τετραγωνικό εκατοστό περιέχει περίπου ένα εκατομμύριο μικροοργανισμούς, που αποτελούν σημαντικό μέρος του φραγμού του δέρματός σας, οι οποίοι ανταγωνίζονται για τροφή και πόρους και δυσκολεύουν την είσοδο των παθογόνων μικροοργανισμών.

Το μικροβίωμα του δέρματος εκτελεί μια σημαντική ανοσολογική λειτουργία απευθείας από τη γέννηση.


Καθώς μεγαλώνουμε, το φύλο, η ηλικία, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον επηρεάζουν επίσης τις μικροβιακές διαφορές που μας κάνουν μοναδικούς.

Μια υγιής επιδερμίδα έχει ένα ποικιλόμορφο μικροβίωμα και ένα άθικτο δερματικό φραγμό που είναι σε θέση να συγκρατεί νερό και θρεπτικά συστατικά, αλλά και να σχηματίζει ένα φράγμα ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι δερματικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα και η ακμή, σχετίζονται με ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα και έναν εξασθενημένο δερματικό φραγμό. Όταν προσπαθούμε να βελτιώσουμε την εμφάνιση ή την υφή του δέρματός μας, προσπαθούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες που μπορεί να διαταράξουν το μικροβίωμα. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η κατανόηση του ότι το δέρμα μας είναι ένα οικοσύστημα. Η αντιμετώπιση της επιδερμίδας με ευγένεια, της επιτρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά της σχετικά με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία σας από εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως οι ακτίνες UVA, η ρύπανση και η οξειδωτική βλάβη.


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει δραστικά την υγεία του μικροβιώματός μας. Η έκθεση σε συνθετικά όπως τα απορρυπαντικά, τα συντηρητικά και τα καλλυντικά προϊόντα καταστρέφει το μικροβίωμα, οδηγώντας σε δερματικές παθήσεις που σπάνια παρατηρούνται στις αυτόχθονες κοινότητες. Τα παιδιά που ακολουθούν έναν αστικό τρόπο ζωής έχουν έλλειψη σε μια πρώιμη έκθεση σε μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο έδαφος και στο νερό το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Το να βοηθήσουμε τον φραγμό του δέρματος να παραμείνει υγιής είναι μια σημαντική λειτουργία που μπορεί να προκύψει από την περιποίηση της επιδερμίδας. Η επιλογή της σωστής περιποίησης είναι το κλειδί. Η σύγχρονη βιομηχανία καλλυντικών βασίζεται στην παρασκευή προϊόντων που χρησιμοποιούν πολλά συνθετικά συστατικά σε μεγάλες ποσότητες και στην αποθήκευση των προϊόντων για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε αποθήκες ώστε να μειωθεί το κόστος. Αυτή η προσέγγιση απαιτεί μια ευρεία χρήση συντηρητικών - υλικών που είναι βιοκτόνα και θεωρείται ότι είναι επιζήμια για το μικροβίωμα. Η έρευνα δείχνει επιπλέον ότι τα προϊόντα με υψηλό επίπεδο συνθετικών εξαντλούν τη φυσική ποικιλομορφία του μικροβιώματος και έχει ανακαλυφθεί ότι συσσωρεύονται στο δέρμα για εβδομάδες μετά τη χρήση.

Τα φυσικά συστατικά, από την άλλη, μας είναι γνώριμα και χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Γι' αυτό πιστεύουμε ακράδαντα ότι το φρέσκο είναι η καλύτερη επιλογή.
Επαναστάτες του skincare

Σε μια βιομηχανία που καταλαμβάνεται από καλλυντικά υψηλά σε συντηρητικά και με μεγάλη διάρκεια ζωής, η Lush μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια επαναστάτρια εταιρεία στην περιποίηση του δέρματος. Η Lush επικεντρώνεται στην παραγωγή φρέσκων προϊόντων με ελάχιστα συντηρητικά κι αυτό σημαίνει πως πάει αντίθετα στο status quo. Η παραγωγή αυτοσυντηρούμενων προϊόντων σημαίνει πως πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα.

Πολλά καλλυντικά περιέχουν υψηλό ποσοστό νερού - ένα σημαντικό συστατικό περιποίησης που δρα ως διαλύτης, επιτρέποντας σε ευεργετικά συστατικά να φτάσουν στο δέρμα. Ωστόσο, το νερό παρέχει επίσης ένα ιδανικό μέσο για την ανάπτυξη βακτηρίων. Επομένως, η μείωση της περιεκτικότητας σε νερό ενός προϊόντος είναι το κλειδί για την αφαίρεση των συνθετικών συντηρητικών. Περιλαμβάνει προσεκτική εξισορρόπηση μιας φόρμουλας και αύξηση των επιπέδων άλλων συστατικών, όπως τα βούτυρα και τα έλαια, τα οποία έχουν πρόσθετα οφέλη για έναν πελάτη.

Η αυτοσυντηρούμενη μάσκα Mask of Magnaminty για παράδειγμα είναι πάνω από 25% μέλι, ενώ το διατηρημένο προϊόν είναι πάνω από 5%. Το μέλι είναι αντιμικροβιακό, αλλά είναι επίσης ένα ενυδατικό, ήπιο καθαριστικό και αντιφλεγμονώδες συστατικό. Αυξήσαμε επίσης το επίπεδο της γλυκερίνης στην αυτοσυντηρούμενη φόρμουλα, δίνοντας σε αυτή την εκδοχή μια πιο πλούσια υφή και βοηθώντας το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία.


Κάντε στο δέρμα σας (και στον πλανήτη) έναν πολύ μεγάλο καλό
Η Helen ανησυχεί επίσης για ένα ακόμα οικοσύστημα - τον πλανήτη μας. Τα συντηρητικά είναι βιοκτόνα, δηλαδή σκοπός τους είναι να καταστρέψουν τα έμβια όντα. Ένας τεράστιος αριθμός από τα συνθετικά συντηρητικά δεν διασπώνται στο νερό, που σημαίνει ότι βιοσυσσωρεύονται και καταστρέφουν τις μορφές υδρόβιας ζωής. Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει συνέπειες για τους ανθρώπους στο μέλλον.

Οι αγοραστές των αυτοσυντηρούμενων εκδοχών του Ocean Salt, της Mask Of Magnaminty και της Dream Cream εμπόδισαν την είσοδο 5.721 τόνων συντηρητικών από το να μπουν στην παραγωγή μεταξύ του 2014 και 2022, μερικά από τα οποία θα εισέρχονταν στα υδάτινα συστήματα μας, βλάπτοντας έτσι την υδρόβια ζωή.

Η δημιουργία προϊόντων που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους πελάτες, αλλά επηρεάζουν ελάχιστα τον πλανήτη είναι μια δύσκολη δουλειά, αλλά η Helen δεν φαίνεται πως αφήνει κάτι τέτοιο να επιβραδύνει τα πράγματα. «Έχουμε περάσει δεκαετίες δημιουργώντας διαδικασίες που μας επιτρέπουν να φτιάχνουμε αυτά τα υπέροχα, φρέσκα προϊόντα χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες φυσικών συστατικών, τα οποία απολαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε 49 διαφορετικές χώρες. Και, κάνοντας αυτό, ξεκινήσαμε μια επανάσταση στα καλλυντικά, χωρίς καν να το καταλάβουμε».