Συχνές ερωτήσεις για τη Lush και το μίκα

Συγγραφέας

Amy Shepherd

Το έγγραφο αυτό αναλύει το ταξίδι της Lush για την απομάκρυνση του φυσικού μαρμαρυγία (μίκα) από την αλυσίδα εφοδιασμού μας. Αποτυπώνουμε εδώ, λοιπόν, το πώς ξεκινήσαμε, τι ανακαλύψαμε εν πορεία και γιατί πήραμε την απόφαση να επιλέξουμε μια τελείως φυσική λύση, χωρίς το μαρμαρυγία από την 1η Ιανουαρίου 2018.


Τι είναι ο φυσικός μαρμαρυγίας (μίκα);


Μίκα είναι το όνομα που δίνεται σε ένα ορυκτό που χαρίζει λάμψη στα προϊόντα. Ανάλογα με το πόσο παχύ ή λεπτό είναι το ορυκτό, παράγει διαφορετικά επίπεδα λαμπρότητας και χρώματα.

Ένα φαινόμενο λάμψης δημιουργείται όταν ο μαρμαρυγίας επικαλύπτεται με ένα οξείδιο, συνήθως το διοξείδιο του τιτανίου. Διαφορετικά χρώματα μπορούν να επιτευχθούν με την εφαρμογή περισσότερων στρώσεων του εκάστοτε επιλεγμένου οξειδίου.

Η συνιδρύτρια και makeup creator Rowena Bird εξηγεί: «Με τον ίδιο τρόπο που το φως χτυπά ένα πρίσμα και δημιουργεί ένα ουράνιο τόξο, όταν το φως χτυπά το διοξείδιο του τιτανίου, αναπηδά και δημιουργεί ένα φαινόμενο σαν ουράνιο τόξο. Ανάλογα με το πόσες είναι οι στρώσεις του μαρμαρυγία, δημιουργούνται διαφορετικές αποχρώσεις. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σύνολο από επτά διαφορετικά χρώματα και μετά από αυτό, τα στρώματα δημιουργούν βαθύτερες αποχρώσεις κάθε φορά.»

Η ένταση της λάμψης εξαρτάται από το μέγεθος του μαρμαρυγία. Η Rowena εξηγεί ότι για ένα πιο λαμπερό αποτέλεσμα, το σωματίδιο του μαρμαρυγία πρέπει να είναι μεγαλύτερο. Δηλαδή, τα μεγαλύτερα σωματίδια μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ερεθισμό, οπότε τα μεγέθη των σωματιδίων προσαρμόζονται για ορισμένα προϊόντα, όπως η σκιά ματιών, για να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα είναι άνετα και ασφαλή στη χρήση.

Η Rowena προσθέτει: «Το μέγεθος καθορίζει πόσο λαμπερό θα είναι το αποτέλεσμα. Μια σκιά ματιών με μεταξένια υφή θα χρειαζόταν ένα μικρό μέγεθος σωματιδίων, ώστε να φαίνεται περισσότερο λεία. Ένα μικρότερο σωματίδιο δημιουργεί μια μικρότερης έντασης λάμψη, ενώ ένα μεγαλύτερο σωματίδιο θα δημιουργήσει μια αρκετά εντονότερη λάμψη.»


Τι είναι ο φυσικός μαρμαρυγίας;


Ο φυσικός μαρμαρυγίας είναι ένα φυσικό ορυκτό. Υπάρχουν πολλά είδη μαρμαρυγία και μπορεί να βρεθεί σε όλη την υδρόγειο, ωστόσο, με την πάροδο των ετών η βιομηχανία καλλυντικών έχει δείξει προτίμηση στον Ινδικό μαρμαρυγία λόγω της ποιότητάς του. Χρησιμοποιείται από πολλές βιομηχανίες σε διάφορους τομείς, από βαφές αυτοκινήτων, μελάνια, βρώσιμα glitters, έως και καλλυντικά. Λόγω των θεμάτων που έχουν προκύψει σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και συγκεκριμένα με την παιδική εργασία, όσον αφορά την εξόρυξη του φυσικού μαρμαρυγία, η Lush έχει δεσμευτεί να τον αφαιρέσει από την παραγωγή της από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Τι είναι ο συνθετικός μαρμαρυγίας;

Ο Synthetic Fluorophlogopite - ευρύτερα γνωστός ως συνθετικός μαρμαρυγίας, μιμείται την επίδραση του φυσικού μαρμαρυγία αλλά γίνεται σε εργαστήριο. Ακριβώς όπως ο φυσικός μαρμαρυγίας, η συνθετική εναλλακτική λύση δίνει ένα λαμπερό φινίρισμα στο μακιγιάζ.


Παρά το γεγονός ότι είναι μια τεχνητή ουσία, ο συνθετικός μαρμαρυγίας είναι μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση αντί για το πλαστικό glitter που χρησιμοποιείται συνήθως. Η Creative Buyer της Lush, Gabbi Loedolff, λέει: «Αν και συντίθεται σε εργαστήριο, είναι κατασκευασμένο από φυσικά μεταλλικά στοιχεία, οπότε δεν καταλήγουμε στο πρόβλημα των μικροπλαστικών τα οποία μπορούν να καταλήξουν στους ωκεανούς και τα ύδατα.»


Ως επιχείρηση, η Lush παραμένει αφοσιωμένη στην ανίχνευση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον υλικών για τα προϊόντα μας, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα shimmers και η λάμψη που θα βρείτε στα αγαπημένα σας προϊόντα είναι πιο φιλικά προς τον πλανήτη από ό, τι τα glitter που έχουν βάση το ΡΕΤ.


Επειδή ο συνθετικός μαρμαρυγίας δημιουργείται σε εργαστήριο, η καθαρότητα είναι υψηλότερη, οπότε μπορούν να επιτευχθούν πιο έντονα χρώματα και προϊόντα με μεγαλύτερη αντανάκλαση σε σύγκριση με το φυσικό μίκα. Η Rowena εξηγεί: «Τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης συνθετικού μίκα διακρίνονται όταν δημιουργούμε μια πολύ λαμπερή σκιά ματιών. Ο φυσικός μαρμαρυγίας έχει οδοντωτές άκρες, ενώ ο συνθετικός έχει πολύ ομαλές άκρες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος του συνθετικού υλικού για να πετύχετε κάτι πολύ πιο λαμπερό. Εάν χρησιμοποιούσατε το ίδιο μέγεθος σωματιδίων από φυσικό μίκα θα προκαλούσε άβολη αίσθηση γύρω από τα μάτια.»


Ποιο είναι το πρόβλημα με το φυσικό μαρμαρυγία;


Ο ίδιος ο φυσικός μαρμαρυγίας δεν αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο υπάρχουν ηθικά ζητήματα που τον περιβάλλουν κι αυτά συνδέονται με την προμήθεια του ορυκτού.


Η Lush ξεκίνησε αρχικά να αγοράζει υλικά που περιέχουν φυσικό μαρμαρυγία το 2012. Επιλέξαμε προμηθευτές με βάση την εγγυημένη προϋπόθεση ότι δεν εργάζονταν παιδιά στην παραγωγή και διεξήγαμε ελέγχους για να το επιβεβαιώσουμε. Ο προμηθευτής μας συνεργαζόταν με μια τοπική ΜΚΟ που ονομάζεται BBA (ίδρυμα Save the Childhood Foundation), το οποίο συνεργάζεται με ολόκληρα χωριά για να επιτύχει «χωριά φιλικά προς τα παιδιά.»


Δυστυχώς, ο τομέας της εταιρείας που αφορούσε τις χρωστικές ουσίες πωλήθηκε στη συνέχεια σε άλλη εταιρεία. Η Gabbi εξηγεί: «Μας είπαν ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε πλέον να προσφέρει τον ίδιο εξωτερικό έλεγχο ή έλεγχο από κάποιο τρίτο μέρος. Οι νέοι προμηθευτές παρέμειναν κατηγορηματικοί ότι δεν υπήρχε παιδική εργασία, αλλά επειδή δεν είχαμε πλέον την επιβεβαίωση του γεγονότος αυτού από μια ανεξάρτητη εταιρεία, αυτό μας προκαλούσε ανησυχία. Τότε ήταν, λοιπόν, που αποφασίσαμε να αλλάξουμε όλα τα υλικά μας που περιέχουν ως βάση το φυσικό μίκα σε συνθετικό μίκα αντ 'αυτού.»


Το 2014, η Lush άρχισε να αντικαθιστά όλα τα συστατικά που περιέχουν φυσικό μαρμαρυγία με μια εκδοχή που βασίζεται στο συνθετικό μαρμαρυγία.


Γιατί η Lush αποφάσισε να κάνει τη μετάβαση στο συνθετικό μίκα;


Όταν δεν είχαμε πλέον τη δυνατότητα να εγγυηθούμε διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού, αποφασίσαμε να κάνουμε την αλλαγή στο συνθετικό μίκα. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 δεν θα χρησιμοποιούμε φυσικό μαρμαρυγία στην παραγωγή. Μόλις το απόθεμα που περιέχει φυσικό μαρμαρυγία πουληθεί η Lush θα είναι απολύτως χωρίς φυσικό μίκα.


Η Gabbi εξηγεί: «Για εμάς είχε να κάνει με τις πρακτικές προμήθειας πίσω από το φυσικό μαρμαρυγία. Γίνεται σαφές ότι δεν μπορούσαμε να επιτύχουμε την πληροφόρηση και τη διαφάνεια που θέλαμε στις φυσικές αλυσίδες εφοδιασμού με μαρμαρυγία, γι 'αυτό αποφασίσαμε ότι ο συνθετικός μαρμαρυγίας ήταν μια καλύτερη και πιο ηθική επιλογή για εμάς.»


Γιατί πήρε τόσο πολύ καιρό μέχρι να φτάσει η Lush σε αυτό το σημείο;


Η εξάλειψη του φυσικού μαρμαρυγία από την παραγωγή δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία, καθώς σήμαινε ότι έπρεπε να θέσουμε σε εφαρμογή αυστηρότερους ελέγχους και, φυσικά, δεν θέλαμε να σπαταλήσουμε το απόθεμα που είχαμε ήδη.


Το 2016 ανακαλύφθηκε φυσικός μαρμαρυγίας σε μια σειρά υλικών όπου μας είπαν ότι ο μαρμαρυγίας ήταν συνθετικός. Η Gabbi εξηγεί: «Αυτή η ανακάλυψη ήταν ένα πραγματικό σοκ για εμάς και τόνισε την ανάγκη για πραγματικά αυστηρούς ελέγχους. Δεν ήταν λοιπόν μόνο η ηθική προτίμησή μας να μην χρησιμοποιούμε φυσικό μαρμαρυγία, αλλά ήταν κάτι στο οποίο οι προμηθευτές μας έπρεπε να δεσμευτούν πλήρως και να επιβεβαιώσουν ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν φυσικό μίκα σε οτιδήποτε μας προμήθευαν.»

Η απόφαση να σταματήσει εντελώς η χρήση του φυσικού μαρμαρυγία ήταν περίπλοκη και Lush αντιμετώπισε ένα ηθικό δίλημμα. Η Rowena εξηγεί: «Χρησιμοποιούμε μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα από χρωστικές ουσίες στην σειρά του μακιγιάζ μας και η αγορά τους μπορεί να γίνει μόνο με το κιλό, επομένως μπορεί να περισσέψει ένα μεγάλο μέρος. Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το απόθεμα που είχαμε πριν να δηλώσουμε ότι απαλλαχτήκαμε από το φυσικό μίκα για να αποφύγουμε σπατάλες. Τώρα, όμως, έχει οριστεί μια σαφής προθεσμία και κάθε χρωστική ουσία που έχει περισσέψει θα δοθεί σε χώρους όπως καλλιτεχνικά στούντιο. Πρέπει να δοθεί ο ανάλογος σεβασμός στο ίδιο το υλικό αλλά και στους ανθρώπους που το έφτιαξαν.»

Η Gabbi προσθέτει: «Ευτυχώς, φτάσαμε στο στάδιο όπου μπορούμε να ορίσουμε την προθεσμία μας κατά την έναρξη του 2018.»


«Μόλις αντιληφθούμε τυχόν πιθανά ζητήματα, χρειάζεται χρόνος για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη των γνώσεών μας σχετικά με αυτά τα θέματα. Στη Lush, προτιμούμε να επισκεπτόμαστε τους προμηθευτές μας και να ακολουθούμε μια συνεργατική προσέγγιση για την επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση, το μέγεθος του θέματος σε συνδυασμό με τη σχετικά μικρή μας αγοραστική δύναμη και το γεγονός ότι μας ζητήθηκε να μην επισκεφθούμε χωρίς ένοπλη συνοδεία, σήμαινε ότι δεν αισθανόμαστε ότι είχαμε την επιρροή να πραγματοποιήσουμε τις απαιτούμενες βελτιώσεις. Επομένως, αποφασίσαμε να απομακρυνθούμε από την αγορά φυσικού μαρμαρυγία και να μεταστραφούμε αντ 'αυτού σε συνθετικές εναλλακτικές λύσεις.»


Γιατί να μην συμμετάσχετε στην Responsible Mica Initiative;Ως μικρότεροι αγοραστές, κάνουμε πράγματα με τον δικό μας τρόπο...


Το Responsible Mica Initiative είναι μια ένωση που θέλει να επιτύχει μια 100% υπεύθυνη αλυσίδα εφοδιασμού μαρμαρυγία κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Η πρωτοβουλία είναι μια συλλογή διαφορετικών εταιρειών, κυρίως στη βιομηχανία καλλυντικών, οι οποίες προσπαθούν να επιφέρουν αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού και τη νομοθεσία που αφορά τα ορυχεία εξόρυξης. Παρόλο που η Lush υποστηρίζει τους στόχους της ένωσης αυτής, όταν συναντήσαμε αυτά τα προβλήματα δεν υπήρχε η ίδια ευαισθητοποίηση του κοινού που υπάρχει τώρα.


Η Gabbi εξηγεί: "Όταν προσπαθούσαμε να κάνουμε μια αλλαγή, οι άλλες εταιρείες δεν συζητούσαν επί της ουσίας για αυτά τα θέματα. Αν αναλογιστούμε ότι η βιομηχανία καλλυντικών χρησιμοποιεί περίπου το 10% του φυσικού μαρμαρυγία που παράγεται στον κόσμο, εμείς είμαστε ένα πολύ μικρό μέρος της και ως μικρός χρήστης έχουμε πολύ περιορισμένη αγοραστική δύναμη. Δεν αισθανθήκαμε ότι θα μπορούσαμε πραγματικά να έχουμε τον αντίκτυπο που θέλαμε να έχουμε, επομένως αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο συνθετικό μαρμαρυγία.»


Πώς μπορώ να ξέρω αν τα καλλυντικά μου είναι κατασκευασμένα με φυσικό ή συνθετικό μαρμαρυγία;


Για να μάθετε εάν ο μαρμαρυγίας στα καλλυντικά σας είναι συνθετικός ή φυσικός, κοιτάξτε τις ακόλουθες πληροφορίες στις ετικέτες σας.


Ο φυσικός μαρμαρυγίας θα αναγράφεται ως «Mica», «Potassium Aluminium Silicate» ή «CI 77019» στον κατάλογο συστατικών ανά ποσότητα, ενώ ο συνθετικός μαρμαρυγίας θα αναφέρεται ως «Synthetic Mica» ή «Synthetic Fluorphlogopite».


Αλλά τα φυσικά υλικά δεν είναι πάντα καλύτερα από τα συνθετικά;


Όχι, αυτό δεν συμβαίνει πάντα...


Η πλειοψηφία των συστατικών μας αξιοποιεί τη δύναμη της Μητέρας Φύσης, ωστόσο, όταν πρόκειται για την επιλογή υλικών που είναι ηθικά και βιώσιμα, τα φυσικά συστατικά δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Πάρτε το μόσχο (musk) για παράδειγμα - για πολλά χρόνια οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν μόσχο από ζωικές πηγές, αλλά ως εταιρεία κατάλληλη για χορτοφάγους, χρησιμοποιούμε συνθετικό μόσχο για να διασφαλίσουμε ότι είναι cruelty-free.


Η Gabbi παραθέτει μερικούς άλλους λόγους για τους οποίους ο συνθετικός μαρμαρυγίας είναι μια καλύτερη επιλογή από το φυσικό μαρμαρυγία. «Ο συνθετικός μαρμαρυγίας είναι πολύ φωτεινότερος στο χρώμα και επειδή συντίθεται σε εργαστήριο είναι πολύ καθαρός σε ποιότητα, επομένως δεν έχει τη μόλυνση βαρέων μετάλλων που ο φυσικός μαρμαρυγίας μπορεί να έχει.»


Έτσι, το 2018 θα φέρει μια νέα αρχή χωρίς φυσικό μίκα για την επιχείρηση και η «ηθική αγοράστρια» χρώματος της Lush, Jodi Francis, επιβεβαιώνει: «Η δέσμευση να στραφούμε στο συνθετικό μαρμαρυγία σημαίνει ότι ο φυσικός μαρμαρυγίας δεν θα χρησιμοποιείται πλέον στην παραγωγή οποιωνδήποτε προϊόντων μετά την 1η Ιανουαρίου 2018. Αναμένεται ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν προϊόντα που θα κυκλοφορούν στα ράφια μας παγκοσμίως με φυσικό μίκα στον κατάλογο των συστατικών τα οποία κατασκευάστηκαν πριν από την ημερομηνία διακοπής.»


Η προμήθεια συστατικών που είναι ηθικά και φιλικά προς το περιβάλλον είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία και η ομάδα αγορών της Lush εργάζεται συνεχώς σκληρά για να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο προέρχονται τα υλικά μας.


Αν έχετε οποιεσδήποτε άλλες απορίες σχετικά με το φυσικό ή συνθετικό μαρμαρυγία, μπορείτε να μιλήσετε απευθείας στην ομάδα εξυπηρέτησης πελατών στο 01202 668545, να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις φιλικές προς το περιβάλλον λαμπερές ουσίες μας εδώ ή να ακούσετε το podcast του Trade Roots στο Lush Player, όπου ο Simon Constantine και η creative buyer Gabbi Loedolff συζητούν για το μαρμαρυγία.