Στέρεο Σαπούνι ή Υγρό Σαπούνι;


Τα υγρά σαπούνια είναι καλύτερα από τα στερεά σαπούνια; Για να το θέσουμε απλά - όχι


Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη που να δείχνει πως τα αντιβακτηριακά καθαριστικά χεριών ή τα αντισηπτικά απομακρύνουν τα μικρόβια πιο αποτελεσματικά απ’ ότι μια καλή απολέπιση με σαπούνι ή ζεστό νερό. Σύμφωνα με μια έρευνα γύρω από την αποτελεσματικότητα του σαπουνιού και του νερού ενάντια στα αντισηπτικά χεριών με βάση το αλκοόλ, οι άνθρωποι που πλύθηκαν με σαπούνι και νερό είχαν λιγότερα βακτήρια στα χέρια τους απ’ ότι αυτοί που χρησιμοποίησαν το αντισηπτικό χεριών.


Ο CEO της Lush, Mark Constantine έχει την εξής συμβουλή:

‘Ο λόγος που η Lush συστήνει να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό είναι επειδή το σαπούνι έχει δύο λειτουργίες, απομακρύνει και ξεπλένει με το νερό μακριά τους ρύπους, τα βακτήρια, τους μύκητες και τους ιούς. Σκοτώνει τα βακτήρια αλλά όχι τους ιούς και δημιουργεί ένα προσωρινά εχθρικό, αλκαλικό περιβάλλον όπου ούτε τα βακτήρια ούτε οι ιοί μπορούν να βρουν ένα ζωτικό μέσο. Η φυσική οξύτητα του σώματος επιστρέφει έπειτα, όπως και οι εκατομμύρια μη παθογόνοι οργανισμοί που ζουν στην επιδερμίδα. Η επιδερμίδα μας είναι εκ φύσεως μια άνυδρη και μη φιλική επιφάνεια για τα βακτήρια, η οποία συνεχώς ‘ρίχνει’ το δέρμα της αλλάζοντάς το.

Δεν φτιάχνουμε υγρό σαπούνι επειδή δεν αποτελεί σαπούνι αλλά ένα υγρό απορρυπαντικό που δεν είναι αλκαλικό, επιπλέον πρέπει να συντηρείται ανάλογα αλλιώς αναπτύσσονται μικρόβια. Με το σαπούνι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος εξαιτίας της αλκαλικότητάς του (ωστόσο με το βρώμικο νερό γύρω από την μπάρα υπάρχει, αν δεν έχει στεγνώσει όπως πρέπει). Το υγρό σαπούνι έρχεται σε πλαστική συσκευασία και το καπάκι του δεν ανακυκλώνεται. Δεν κατασκευάζουμε μαντηλάκια επίσης, καθώς δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον και είναι λιγότερο αποτελεσματικά από το σαπούνι και το νερό, παρότι μπορεί να φαντάζουν σαν αποτελεσματική εναλλακτική επιλογή.’


Τα φυσικά βακτήρια κυριαρχούν στο χώρο και τα θρεπτικά συστατικά, παράγοντας ενώσεις που διώχνουν τους εισβολείς… ο Επιστήμονας Καλλυντικών της Lush και εφευρέτης προϊόντων Daniel Campbell εξηγεί περισσότερα: “Τα συντηρητικά στα υγρά σαπούνια χεριών καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς που ζουν στην επιδερμίδα σας, είτε είναι φιλικοί είτε μη φιλικοί. Όταν δεν υπάρχουν φιλικά βακτήρια για να προστατεύσουν την επιδερμίδα, τότε γίνεται πιο ευάλωτη στους ξένους εισβολείς, αφήνοντάς σας εκτεθειμένους στο ξηρό, ταλαιπωρημένο ή φθαρμένο δέρμα.”


Τα σαπούνια της Lush πάνε ένα βήμα παραπέρα. Αντί να απομακρύνουν όλα τα βακτήρια, μαζί με τα ωφέλιμα, ο Daniel λέει: “Βοηθούν στη διατήρηση της μικροχλωρίδας της επιδερμίδας σας.” Ακούγεται πολύ πιο φιλικό και ελκυστικό, σωστά;


Πώς λειτουργούν τα αντιβακτηριακά προϊόντα;

Οι μικροοργανισμοί είναι εξαιρετικά πεπειραμένοι σε αυτό που κάνουν κι αν οι συνθήκες είναι καλές, αυτά τα μικροσκοπικά βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ εύκολα - κάποια βακτήρια μπορούν να διασπαστούν σε μόλις 20 λεπτά. Τα αντιβακτηριακά λειτουργούν διαταράσσοντας αυτές τις συνθήκες, ώστε να το κάνουν δυσκολότερο να πολλαπλασιαστούν τα μικρόβια, ο Daniel λέει: “Αν θέλετε να σκοτώσετε τους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς, πρέπει να δείτε σε τι είναι ευάλωτοι. Πρέπει είτε να τους απομακρύνετε την τροφή, το περιβάλλον τους ή να αναστείλετε την αναπαραγωγή τους. Φανταστείτε τον μικροοργανισμό σαν ένα μεγάλο δίσκο από ζελέ, που αποκτά τις προμήθειές για την επιβίωσή του του από το περιβάλλον του. Δηλητηριάζοντας την πηγή της τροφής τους, αποτρέπετε την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.”


Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για την The Science of Soap και παρακαλούμε να πλένετε τα χέρια σας σύμφωνα με τις οδηγίες του NHS guidelines.


Δώστε μας περισσότερα!

Ανακαλύψτε τη συλλογή των σαπουνιών μας που απομακρύνουν τα μικρόβια φροντίζοντας παράλληλα την επιδερμίδα σας. Δείτε περισσότερα εδώ!