Μια ματιά στο σαπούνι

Φωτογραφία

Richard Skins

Τα σαπούνια μας φτιάχνονται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά βάζοντας τη δική μας πινελιά καινοτομίας. Προσθέτουμε πολλά φυσικά υλικά όπως ελαιόλαδο, φρέσκους χυμούς φρούτων, φύκια, θαλασσινό αλάτι και λάσπη ρασσούλ για να βοηθήσουμε στην ενυδάτωση, την απολέπιση, τον καθαρισμό και την αναζωογόνηση.


Κατασκευάζουμε τα σαπούνια μας χρησιμοποιώντας μια παγκόσμια βάση σαπουνιού, η οποία περιέχει ένα μείγμα ελαιοκράμβης και ελαίου καρύδας. Αυτό το αγοράζουμε επειδή μας επιτρέπει να αποφύγουμε τη χρήση φοινικέλαιου. Ωστόσο, έχουμε πλέον αναπτύξει τη δική μας βάση σαπουνιών, η οποία είναι φτιαγμένη από ηλιέλαιο, βιολογικό βούτυρο κακάο FUNDOPO, εξαιρετικό παρθένο λάδι καρύδας και έλαιο φύτρας σίτου. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τον δικό μας διαλύτη, φτιαγμένο από vegetarian γλυκερίνη, σορβιτόλη, κιτρικό οξύ και μαγειρική σόδα, για να λιώσουμε τη βάση σαπουνιού μέσα σε νερό. Αυτό αντικαθιστά τη μονοπροπυλενογλυκόλη, η οποία είναι ένα άχρωμο ιξώδες υγρό που προέρχεται από τη βιομηχανία πετροχημικών.

Το Movis είναι το πρώτο από τα σαπούνια μας με αυτή τη βάση. Παίρνει το όνομά του από το δημοφιλές σπιτικό ψωμί που ψήθηκε από την συνιδρύτρια της Lush, Mo Constantine - και έτσι μαλακά ψίχουλα ψωμιού ολικής αλέσεως είναι διάσπαρτα σε όλο το σαπούνι, το οποίο τυλίγεται σε φύτρα σιταριού και πίτουρο σίτου. Σε αντίθεση με τα άλλα σαπούνια μας, έχει μια απαλή, σπογγώδη υφή, η οποία μετατρέπεται σε μαλακό ζελέ όταν χρησιμοποιείται.


Τα πέντε συστατικά με βάση το σιτάρι - ψωμί ολικής αλέσεως, βιολογικό έλαιο σιταριού, πίτουρο σίτου, φύτρα σιταριού και αιθέριο έλαιο λυκίσκου - είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στην αναζωογόνηση της επιδερμίδας και στη μείωση των ουλών. Περιέχει επίσης λάβδανο και σανδαλόξυλο, τα οποία συνοδεύουν αυτό το εξαιρετικά θρεπτικό μείγμα, αφήνοντας την επιδερμίδα καθαρή και απαλή.

Όπως και πολλά άλλα σαπούνια μας, το Movis είναι φτιαγμένο σε ατομικά τεμάχια. Αυτό είναι πολύ καλό για το περιβάλλον, επειδή η μεταφορά στο κατάστημά μας είναι αποτελεσματική και η συσκευασία διατηρείται στο ελάχιστο - σε αντίθεση με τα μπουκάλια υγρών σαπουνιών που καταλήγουν κυρίως στα απορρίμματα.

Το σαπούνι έχει μια μεγάλη ιστορία με αναφορές που εκτείνονται σε όλη την Παλαιά Διαθήκη, την αρχαία Αίγυπτο και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία - τα πρώτα σαπούνια είναι απλά μείγματα ελαίων με τέφρα φωτιάς, πηλό ή άμμο. Αν και η παρασκευή σαπουνιών αναπτύχθηκε σταδιακά, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην ίδια διαδικασία: βράζοντας έλαια και λίπη με αλκάλια για την παραγωγή σαπουνιού και γλυκερίνης. Ιστορικά, τα λίπη που χρησιμοποιούνταν ήταν ως επί το πλείστον βοδινό ή πρόβειο λίπος, με ελαιόλαδο, φοινικέλαιο και έλαιο καρύδας, το οποίο μπήκε στη λίστα αργότερα - αν και το ζωικό λίπος παραμένει ένα κοινό υλικό ακόμη και σήμερα. Αυτός ο τύπος σαπουνιού έχει δύο κύριες λειτουργίες: μειώνει την επιφανειακή τάση του νερού και συνδέεται με την ‘βρωμιά’, τα λίπη και τα βακτήρια.

Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, οι διαφημιστικές εκστρατείες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες προωθούσαν την αφύπνιση του κοινού για τη σχέση μεταξύ καθαριότητας και υγείας, που οδήγησε στην παγκόσμια χρήση του σαπουνιού. Ωστόσο, μέχρι την βιομηχανική επανάσταση, το σαπούνι παραγόταν σε μικρή κλίμακα και το προϊόν δεν ήταν καλοφτιαγμένο. Αυτό άλλαξε το 1886, όταν ο Τζέιμς και ο Γουίλιαμ Λεβερ αγόρασαν ένα μικρό μαγαζί σαπουνιών στο Γουόρινγκτον, και ίδρυσαν αυτό που εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σαπουνιών, που παλαιότερα ονομάζονταν Lever Brothers και τώρα ονομάζεται Unilever. Η έλλειψη τροφίμων κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο σήμαινε ότι τα έλαια και τα λίπη για σαπούνια ήταν περιορισμένα, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη των πρώτων χημικών εναλλακτικών. Γνωστά και ως απορρυπαντικά προϊόντα, δημιουργήθηκαν από τεχνητές τασιενεργές και πρόσθετες ουσίες. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, οι πωλήσεις είχαν ξεπεράσει εντελώς τις πωλήσεις του παραδοσιακού, στερεού σαπουνιού.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, τα υγρά σαπούνια έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή - ειδικά εκείνα που περιέχουν αντιβακτηριακούς παράγοντες όπως το Triclosan, το οποίο αυτή τη στιγμή εξετάζεται από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων προκειμένου να ανακαλυφθεί εάν είναι αποτελεσματικό - ή ακόμα και επιβλαβές. Υπάρχουν ανησυχίες πως η υπερβολική χρήση του θα μπορούσε να αυξήσει την αντοχή στα αντιβιοτικά - και επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι ένα περιττό συστατικό, καθώς τα σαπούνια είναι αντιβακτηριακά από τη φύση τους.

Ίσως αυτό εξηγεί γιατί το στερεό σαπούνι επιστρέφει αργά αλλά σταθερά: Μια παρουσίαση της εταιρείας Mintel - η οποία ερευνά την αγορά - διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις σαπουνιών αυξήθηκαν κατά 4,7% το 2011, το οποίο είναι διπλάσιο από την αύξηση των υγρών σαπουνιών και των αφρόλουτρων.

Ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνουμε το σαπούνι μας έχει αλλάξει με τα χρόνια. Αρχικά βρήκαμε έναν τρόπο να το φτιάξουμε χωρίς ζωικό λίπος, μετά χωρίς φοινικέλαιο και τώρα χωρίς πετροχημικά.

Η συνιδρύτρια της Lush, Mo Constantine, άρχισε να κατασκευάζει σαπούνι για την εταιρεία Constantine & Weir, την εταιρεία φυσικής ομορφιάς που ιδρύθηκε το 1977 από τον Mark Constantine και την αισθητικό Liz Weir. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 η Constantine & Weir προμήθευε το The Body Shop με μερικά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα τους. Η Μο ήταν πάντα παθιασμένη με το σαπούνι, επομένως όταν αυτή και ο Mark, μαζί με τη Liz, τη Rowena και την Helen, ίδρυσαν το Cosmetics to Go το 1988, άρχισε να συνεργάζεται με τον χημικό καλλυντικών, Stan Krysztal, για να αναπτύξει μερικά υπέροχα, νέα σαπούνια.

Υπήρχαν δύο βασικές μέθοδοι παρασκευής σαπουνιών στην Cosmetics to Go. Η πρώτη ήταν μια παραδοσιακή ‘κρύα’ μέθοδος, η οποία περιελάμβανε την ανάδευση όλων των συστατικών μαζί σε μια πάστα, πριν την πρόσθεση βαριών συστατικών όπως φρούτα, ελαφρόπετρα ή ακόμη και άμμο στο μείγμα.

Ο δεύτερος τύπος δημιουργίας σαπουνιού πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας τη ‘ζεστή’ μέθοδο. Η Mo και ο Stan συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν ένα υγρό μείγμα σαπουνιού που θα μπορούσε να μπει σε καλούπια περιέχοντας συστατικά όπως αιθέρια έλαια, διακοσμητικά στοιχεία και διάφορες πούδρες που ωφελούν την επιδερμίδα.

Δεν σταματήσαμε ποτέ να σκαρώνουμε νέους τρόπους για να βεβαιωθούμε πως η μπάρα σαπουνιού είναι καλύτερη από το μπουκάλι και η χρήση της νέας βάσης σαπουνιού μας θα μας επιτρέψει να συνδυάσουμε διάφορα έλαια και βούτυρα μαζί για να δημιουργήσουμε μια μοναδική και καινοτόμα βάση.

Τα πέντε συστατικά με βάση το σιτάρι - ψωμί ολικής αλέσεως, βιολογικό έλαιο σιταριού, πίτουρο σίτου, φύτρα σιταριού και αιθέριο έλαιο λυκίσκου - είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στην αναζωογόνηση της επιδερμίδας και στη μείωση των ουλών.