Καθαριότητα και διασκέδαση - Η αλήθεια για τα σαπούνια

Συγγραφέας

Amber Baker

Το σαπούνι αποτελεί το βασικό μέρος ενός καθαρισμού από πολύ πολύ παλιά, όμως έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς φτιάχνεται και πώς ακριβώς λειτουργεί; Σας παραθέτουμε λοιπόν εδώ μερικές πληροφορίες.


Πώς λειτουργεί το σαπούνι;

Εν συντομία, το σαπούνι καθαρίζει την επιδερμίδα επιτρέποντας στο έλαιο να αναμειχθεί με νερό που σημαίνει πως το λίπος και οι ρύποι μπορούν να απομακρυνθούν όταν πλυθείτε κάτω από τη βρύση. Το μόριο του σαπουνιού δρα σαν μαγνήτης. Το ένα μέρος του απωθεί το νερό (επιστημονικά ονομάζεται υδρόφοβο) και προσκολλάται στα έλαια του δέρματος. Το άλλο μισό κάνει ακριβώς το αντίθετο και προσκολλάται στο νερό (ή και αλλιώς, υδρόφιλο). Το έλαιο στη συνέχεια αιωρείται στο νερό, επιτρέποντάς του να ξεπλένεται εύκολα, απομακρύνοντας την ‘βρωμιά’ και το λίπος επίσης μαζί του. Αυτός ο βαθύς καθαρισμός αφήνει πίσω την αίσθηση της ‘απόλυτα καθαρής’ επιδερμίδας.

Η επιδερμίδα μας εκ φύσεως είναι καλυμμένη με μια στρώση φιλικών βακτηρίων που ονομάζεται μικροχλωρίδα. Αυτή η στρώση διατηρεί το δέρμα σας προστατευμένο από μικρόβια, μολύνσεις και τα λιγότερο φιλικά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Αλλά τι της συμβαίνει όταν πλένεστε; Το πλύσιμο με σαπούνι σημαίνει ότι και η μικροχλωρίδα ξεπλένεται επίσης. Μια μελέτη έχει δείξει ότι κατά το πλύσιμο με αντιβακτηριακό σαπούνι η επιδερμίδα απογυμνώνεται από το φυσικό προστατευτικό της στρώμα, μένοντας ευάλωτη σε μικρόβια και πιθανές μολύνσεις. Το πλύσιμο με ένα στερεό σαπούνι είναι λιγότερο επεμβατικό και είναι εξίσου αποτελεσματικό στον καθαρισμό - ένας εξαιρετικός λόγος για να παραμείνετε στο παλιό καλό σαπούνι.


Μια Σύντομη Ιστορία του (αφρό)λουτρου

Τα πρώτα σαπούνια ήταν απλές μίξεις που έγιναν συνδυάζοντας έλαια με τέφρα ξύλου, πηλό ή άμμο. Αν και η παρασκευή σαπουνιών έχει εξελιχθεί έκτοτε, βασίζεται ακόμα σε μεγάλο βαθμό στην ίδια διαδικασία: βράζοντας έλαια και λίπη με αλκάλια για την παραγωγή σαπουνιού και του υποπροϊόντος, της γλυκερίνης. Παλαιότερα, τα λίπη που χρησιμοποιούνταν ήταν συνήθως ζωικά λίπη (βοδινό ή πρόβειο λίπος), καθώς το ελαιόλαδο, το φοινικέλαιο και το έλαιο καρύδας μπήκαν στη λίστα αργότερα. Παρόλο που το ζωικό λίπος παραμένει ένα κοινό υλικό που χρησιμοποιείται σήμερα, όλα τα σαπούνια της Lush έχουν ως βάση φυτικά έλαια.

Λόγω έλλειψης τροφίμων κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, τα έλαια και τα λιπαρά για την παραγωγή σαπουνιού ήταν περιορισμένα, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη των πρώτων χημικών εναλλακτικών. Αυτά τα ‘σύγχρονα’ υγρά σαπούνια, επίσης γνωστά ως απορρυπαντικά προϊόντα, δημιουργήθηκαν από τεχνητές τασιενεργές και πρόσθετες ουσίες και μέχρι τη δεκαετία του 1950, οι πωλήσεις είχαν ξεπεράσει εντελώς τις πωλήσεις του παραδοσιακού, στερεού σαπουνιού.

Την τελευταία δεκαετία περίπου έχουμε πάθει εμμονή με τα υγρά σαπούνια, ειδικά αυτά με πρόσθετα αντιβακτηριακά συστατικά που υπόσχονται ότι σκοτώνουν σχεδόν το 100% των βακτηρίων. Τα υγρά σαπούνια, ωστόσο, τείνουν να έχουν περιττή συσκευασία, με μη ανακυκλώσιμα μπουκάλια, όπου τα βακτήρια μπορούν να κρυφτούν. Με 12,7 εκατομμύρια τόνους πλαστικού να καταλήγουν στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο, ίσως ήρθε η ώρα να αφήσετε το μπουκάλι και να ερωτευτείτε ξανά με τα στέρεα σαπούνια.

Η Ομορφιά της Καινοτομίας γύρω από το Σαπούνι

Το σαπούνι μπορεί να μην είναι για όλους, αλλά η Lush ποτέ δεν αναπαύτηκε στις δάφνες της. Πειραματίστηκε με διαφορετικά έλαια ως βάση, κι έτσι δημιουργήθηκαν σαπούνια που έχουν διαφορετικές υφές και αποτελέσματα στο δέρμα. Το ελαιόλαδο, το λάδι argan και η ελαιοκράμβη, καθώς και πολλά άλλα, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία σαπουνιών με υφές που είναι εντελώς διαφορετικές από οποιουδήποτε σαπουνιού έχετε δει στο παρελθόν - ιδανικό για όσους θέλουν να αλλάξουν τη ρουτίνα τους.

Και το σαπούνι δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να καθαρίσει το δέρμα. Μια ποικιλία συστατικών μπορεί να προστεθεί στο μείγμα προσφέροντας υπέροχα αποτελέσματα. Απολεπίστε με άμμο, καθαρίστε με κάρβουνο, τριφτείτε με θαλασσινό αλάτι και μαλακώστε με τα φύκια. Όλα αυτά, και πολλά άλλα, μπορούν να προστεθούν για να βοηθήσουν στον καθαρισμό του δέρματος με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Η Lush πειραματίζεται με κάθε είδους διαφορετικά συστατικά για να προσφέρει μια ευρεία γκάμα σαπουνιών που μπορούν να απολαύσουν και να διασκεδάσουν μαζί τους όλοι.

Επομένως, είτε είστε φαν του στερεού σαπουνιού είτε ψάχνετε μια νέα, εναλλακτική για το πλύσιμό σας, τα σαπούνια της Lush σίγουρα θα σας αφήσουν απόλυτα καθαρούς. Σας ήρθε η όρεξη να αφήσετε τα υγρά και να δοκιμάσετε τα γυμνά, στερεά σαπούνια; Δείτε τη συλλογή μας εδώ.