Η τέλεια μέρα για τα μαλλιά σας

Συγγραφέας

Amy Shepherd

Η συντήρηση των μαλλιών μπορεί να είναι απαιτητική υπόθεση, αλλά δεν χρειάζεται να σας δυσκολεύει. Από εκείνο το παιδικό χτένισμα με φράντζα από όταν ήμασταν 12, έως και τις ‘τρελές’ χρωματικές αλλαγές στα μαλλιά και τα ασύμμετρα κουρέματα, το χρονικό των αλλαγών των μαλλιών μας περιέχει κάποιες όμορφες αλλά και λίγο ‘αμφισβητίσιμες’ στιγμές. Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα για να κάνετε τα μαλλιά των ονείρων σας πραγματικότητα.Με όλο και περισσότερη βοήθεια, το να αγαπήσετε το φυσικό σας χρώμα, τον τύπο των μαλλιών και το να γνωρίζετε πώς να φροντίζετε τα ταλαιπωρημένα μαλλιά γίνεται σιγά σιγά πιο εύκολο. Ωστόσο, ο βομβαρδισμός από πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα για κοντά, ίσια, σγουρά, σκούρα ή ανοιχτόχρωμα μαλλιά και μια ‘ζούγκλα’ προϊόντων που είναι ‘κατά του κάτι κι υπέρ του κάτι άλλου’, καθιστά πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε ποια προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τελικά. Η συντήρηση των ικανοποιημένων μαλλιών μπορεί να απαιτεί να δοκιμάσουμε διάφορα μέχρι να βρούμε το σωστό: μια δύσκολη πορεία μετάβασης από προϊόν σε προϊόν κι από λοσιόν σε λοσιόν μέχρι να έρθει η τέλεια ημέρα για τα μαλλιά μας.

Η γνώση του ποιού προϊόντος πρέπει να χρησιμοποιήσετε και πώς είναι η μισή πρόκληση. “Αν απλώς βάλετε μια μεγάλη δόση αβοκάντο στα μαλλιά, δε θα κάνει και πολλά. Το μυστικό είναι σε ένα σωστό συνδυασμό συστατικών ώστε να εφαρμοστούν αποτελεσματικά.” εξηγεί η προπονήτρια προϊόντων και ειδήμων των μαλλιών Aleksandra Herbich. Το να γνωρίσετε τις ανάγκες των μαλλιών σας θα σας βοηθήσει να διαλέξετε μια μοναδική λίστα συστατικών για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ξεχάστε τους καπνούς και τους καθρέφτες ή τους λαγούς που βγαίνουν μέσα από καπέλα. Το μόνο εξωπραγματικό εδώ είναι τα απίστευτα, αξιοθαύμαστα μαλλιά που μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μαγικό ραβδί ή παραπλάνηση. Ένα απλό σετ ερωτήσεων κι έξυπνα προϊόντα μαλλιών είναι το μοναδικό μυστικό για εκθαμβωτικά μαλλιά.

Χωρίς να σας βάλουμε σε ένα κουραστικό μάθημα βιολογίας, τα μαλλιά είναι εκπληκτικά (όχι μόνο το νέο σας κούρεμα), αλλά και η δομή τους. Τα μαλλιά είναι μοναδικά για εμάς με τον ίδιο τρόπο που είναι τα δακτυλικά μας αποτυπώματα, επομένως η επιλογή κάποιου προϊόντος με βάση το χρώμα των μαλλιών και μόνο θα ήταν μάταιη. Σκεφτείτε τον τύπο των μαλλιών σας ως προσωπικότητα - δύο φίλοι μπορεί να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ίδιες προσωπικότητες. Τα μαλλιά σας είναι εξίσου περίπλοκα και μοναδικά.


Εν συντομία, η τρίχα αποτελείται από το βολβό, το στέλεχος της τρίχας, το περιτρίχιο, το φλοιό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μυελό. Όλα αυτά ακούγονται πολύ τεχνικά, οπότε ας το αναλύσουμε. Ο βολβός είναι το σύνολο των κυττάρων που παράγουν τα μαλλιά, ενώ το στέλεχος των μαλλιών είναι το μέρος που φαίνεται πάνω από το τριχωτό της κεφαλής. Το στέλεχος περιέχει τρία στρώματα:

1. Το περιτρίχιο: Η εξωτερική στρώση των μαλλιών που αποτελείται από κερατίνη. Κάνει τα μαλλιά αδιάβροχα και παρέχει ελαστικότητα που αποτρέπει το σπάσιμο.

2. Το φλοιό: μια εσωτερική στρώση από ίνες κερατίνης που είναι παράλληλες μεταξύ τους και δίνουν δύναμη στα μαλλιά.

3. Το μυελό: μια δομή από κερατίνη που περιλαμβάνει ενδιάμεσα κενά αέρα. Ο μυελός μερικές φορές δεν υπάρχει στα φυσικά ανοιχτόχρωμα μαλλιά καθώς είναι συχνά αρκετά λεπτότερα.

Το περιτρίχιο και ο φλοιός καθορίζουν τον τύπο των μαλλιών σας. Το περιτρίχιο (λέπια) της τρίχας στα ίσια μαλλιά είναι συνήθως επίπεδο κι αγκαλιάζει το φλοιό σφιχτά, που σημαίνει πως τα ίσια μαλλιά τείνουν να συγκρατούν την ενυδάτωση περισσότερο και φαίνονται πιο λαμπερά, καθώς αντανακλούν το φώς - σε αντίθεση με τα σγουρά μαλλιά όπου τα λέπια δεν είναι ‘κλειδωμένα’. Εξαιτίας αυτού, τα σγουρά μαλλιά συνήθως δεν είναι τόσο λαμπερά και πολλές φορές μπερδεύονται πιο εύκολα. Το αν τα λέπια θα είναι κλειδωμένα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το ζεστό ή κρύο νερό, η χημική επεξεργασία και η εφαρμογή θερμότητας. Συστήνεται να ξεπλένετε τα μαλλιά σας με κρύο νερό καθώς βοηθά τα λέπια της τρίχας να κλειδώνουν μέσα την ενυδάτωση από το σαμπουάν και conditioner. Ο φλοιός καθορίζει επίσης το χρώμα των μαλλιών, την πυκνότητα και το πόσο σγουρά είναι.


Υπάρχουν λοιπόν τρόποι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα μαλλιά μας ώστε να εφαρμόσουμε την καλύτερη θεραπεία για τις προσωπικές μας ανάγκες. Τα ακόλουθα βήματα θα σας βοηθήσουν στο να καταλάβετε περισσότερο την τέχνη των μαλλιών.


Τι θα χρειαστείτε:

10 λεπτά από το χρόνο σας

Ένα καθρέφτη

Ένα χαρτί κι ένα μολύβι


Μην ανησυχείτε δε θα σας ζητήσουμε να γίνετε ο επόμενος Vincent Van Gogh.

(Μπορείτε να συνεχίσετε αυτό το ταξίδι είτε μόνοι ή με τη βοήθεια ενός φίλου. Απλώς σταθείτε μπροστά στο φίλο σας αντί για τον καθρέφτη και συνεχίστε κάνοντας ερωτήσεις ο ένας στον άλλον και παρατηρώντας τα μαλλιά σας.)

Μπείτε μπροστά στον καθρέφτη και κοιτάξτε τα μαλλιά σας καλά. Τι βλέπετε; Σκεφτείτε τη φυσική κατάσταση των μαλλιών σας, το σχήμα, το φυσικό χρώμα, τις διαδικασίες που έχει περάσει και το πόσο παχιά είναι η τρίχα. Μόλις αξιολογήσετε αυτά τα πράγματα, ρωτήστε τον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις και απαντήστε ειλικρινά. Τι σας αρέσει περισσότερο στα μαλλιά σας; Τι θέλετε να επιτύχετε μέσω της περιποίησης μαλλιών; Γράψτε τα, ίσως, ή απλά κρατήστε τις απαντήσεις στο μυαλό σας. Σκεφτείτε το είδος της εμφάνισης που θέλετε να πετύχετε. Θέλετε μεγάλα, λαμπερά μαλλιά σαν μια σούπερ σταρ; Απόλυτη λείανση; Κυματιστά μαλλιά σαν να βγήκατε από τη θάλασσα; Ή μαλλιά χωρίς απαιτητική συντήρηση;

Η φροντίδα των μαλλιών έχει να κάνει με τον πειραματισμό, επομένως τα προϊόντα που επιλέγεται και το πώς τα χρησιμοποιείτε έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο look που θέλετε να δημιουργήσετε. Σκεφτείτε επίσης το πώς σας αρέσει να έχετε τα μαλλιά σας, πόσο συχνά τα λούζετε και σε τι κατάσταση είναι το τριχωτό σας.

Πάρτε λοιπόν το μολύβι και ζωγραφίστε τα τέλεια μαλλιά για εσάς! Τι σημαίνει για εσάς ‘η τέλεια μέρα για τα μαλλιά’;

Το πώς μας αρέσει να είναι τα μαλλιά μας μπορεί να αλλάξει με τον καιρό, όμως αυτή η διαδικασία θα ξεδιαλύνει τους τωρινούς σας στόχους. Από εδώ και πέρα μπορείτε να σχηματίσετε ένα ιδανικό κατάλογο για τα μαλλιά σας. Σκεφτείτε ποια προϊόντα θα σας ταίριαζαν αλλά και με ποιά προϊόντα θα πετυχαίνατε τα καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν που θα σας δώσει όγκο με θαλασσινό αλάτι και λεμόνι, προσπαθήστε να το συνδυάσετε με ένα conditioner που θα έχει ταιριαστά συστατικά. Αν χρησιμοποιείτε το Big, μπορείτε να το συνδυάσετε με το αντίστοιχο στέρεο conditioner Big, ώστε να διατηρήσετε το αποτέλεσμα του όγκου.

Αξιολογήστε ξανά τις συνήθειες σχετικά με τη φροντίδα των μαλλιών σας, καθώς τα μαλλιά σας μπορεί να χρειάζονται διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, και παράγοντες όπως ο καιρός, οι ορμόνες ή ένα νέο στυλ μπορεί να τα επηρεάσου. Τέλος, μην φοβάστε να κάνετε συνδυασμούς και να πειραματιστείτε με τη ρουτίνα των μαλλιών σας!

Τώρα ξέρετε πώς να έχετε αυτό που ζητάτε για τα μαλλιά σας, δημιουργώντας το δικό σας προσωπικό συνδυασμό βλέποντας τις διαθέσιμες θεραπείες, σαμπουάν, conditioner και προϊόντα styling. Το μόνο που μένει είναι μια τέλεια μέρα μαλλιών.