Η στάση μας ως προς το Δίκαιο Εμπόριο

Φωτογράφος

Ludwig Schramm

Η στάση μας ως προς το δίκαιο εμπόριο.Τι σημαίνει για εμάς και πώς το «δίκαιο εμπόριο» λειτουργεί στη Lush.


Τι είναι το δίκαιο εμπόριο;

Όταν ιδρύθηκε η Lush το 1996, ήταν ως επί το πλείστον άγνωστο ποιος καλλιεργούσε ή παρήγαγε τα είδη που θα μπορούσατε να αγοράσετε στους κεντρικούς δρόμους ή στο σούπερ μάρκετ. Οι άνθρωποι ανησυχούσαν, δικαίως, για την παιδική εργασία, τις κακές συνθήκες εργασίας και τη φτώχεια. Ως απάντηση σε αυτό, ομάδες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να πραγματοποιούν το άμεσο εμπόριο ορισμένων προϊόντων, όπως ο καφές, έτσι ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να λαμβάνουν μια δίκαιη τιμή και οι καταναλωτές να μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι κάνουν καλή επιλογή.


Οι ομάδες αυτές εξελίχθηκαν σε ένα παγκόσμιο κίνημα, το οποίο δημιούργησε την ιδέα του «δίκαιου εμπορίου». Το δίκαιο εμπόριο σημαίνει να πραγματοποιούνται συναλλαγές έχοντας κατά νου την ευημερία των περιθωριοποιημένων μικρών παραγωγών, τη διατήρηση των μακροπρόθεσμων σχέσεων και τη διασφάλιση πώς οι μικροκαλλιεργητές στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να ανταγωνίζονται και να ευημερούν στην παγκόσμια οικονομία.


Η ιδέα του «δικαίου εμπορίου» έχει επισημοποιηθεί από διάφορες εταιρείες που πιστοποιούν τις συνθήκες εργασίας και τη δίκαιη τιμή των αγαθών. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση ελάχιστων τιμών αναφοράς και ασφαλίστρων για πρώτες ύλες. Το δίκαιο εμπόριο συμβάλλει στη δημιουργία μιας σταθερότερης αγοράς για τους πιστοποιημένους παραγωγούς. Σε αντάλλαγμα, οι γεωργοί συμφωνούν να χρησιμοποιούν περιβαλλοντικά ορθές γεωργικές πρακτικές, να εφαρμόζουν δίκαια πρότυπα εργασίας και να επενδύουν στις κοινότητές τους. Αυτή η εμπορική σχέση βασίζεται όχι μόνο στην δίκαιη τιμή, αλλά και στη διαφάνεια και την υπευθυνότητα.


Υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί πιστοποίησης στους οποίους μπορούν να εγγραφούν οι παραγωγοί, για να αποκτήσουν διαπίστευση δίκαιου εμπορίου για τα προϊόντα τους. Η πιο γνωστή από αυτές τις εταιρείες είναι η Fairtrade International (FLO), η οποία φέρει το σήμα «Fairtrade Mark» και κατέχει το εμπορικό σήμα «Fairtrade», αλλά υπάρχουν και άλλες, όπως η «Ομοσπονδία Δίκαιου Εμπορίου» και ο IMO που δίνει την πιστοποίηση «Fair for Life».


Η Lush και το δίκαιο εμπόριο

Τα τελευταία 10 χρόνια, τρέφουμε και αναπτύσσουμε συνεχώς σχέσεις με παραγωγούς που είναι όσο το δυνατόν πιο άμεσες, προκειμένου να εμπιστευτούμε ότι οι συνθήκες εργασίας των προμηθευτών μας είναι αξιοπρεπείς και ότι οι τιμές μας είναι δίκαιες. Είμαστε πραγματικά περήφανοι που μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό για πολλά συστατικά. Το άμεσο εμπόριο έχει αποδειχθεί ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξασφαλιστεί αυτό.


Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι προμηθευτές μας θα πρέπει να λαμβάνουν άδικους μισθούς και να εργάζονται σε κακές συνθήκες.


Οι εταιρείες που παρέχουν τον έλεγχο και την πιστοποίηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βρεθούν οι παραγωγοί και να επιδείξουν στους καταναλωτές ότι οι παραγωγοί αντιμετωπίζονται δίκαια. Η Lush χρησιμοποιεί πληθώρα συστατικών, πολλά εκ των οποίων οι εταιρείες πιστοποίησης δεν έχουν επικεντρωθεί. Αυτό οφείλεται είτε στο γεγονός ότι τα συστατικά μας καλλιεργούνται σε τοπικό επίπεδο, (σε μια χώρα που δεν καλύπτεται από τους υπεύθυνους του δικαίου εμπορίου) είτε δεν παράγονται μαζικά και επομένως δεν καλύπτονται από τα συστήματά τους. Προς το παρόν, τα ασφαλή συνθετικά μας δεν καλύπτονται από κανένα σύστημα δικαίου εμπορίου. Επομένως με όλα τα υλικά μας, είναι δική μας ευθύνη να συνεργαστούμε πολύ στενά με τους προμηθευτές μας, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι αγοράζουμε και πώς δημιουργήθηκε. Δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει αυτό και χρειάζεται πολλή δουλειά. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία.


Είναι σημαντικό για εμάς να αναπτύξουμε ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους προμηθευτές μας. Η χρήση μιας ετικέτας που δείχνει ότι κάποιος άλλος έχει ελέγξει την αλυσίδα εφοδιασμού μας για ένα συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά θέλουμε να το διαπιστώσουμε μόνοι μας. Κάποιοι παραγωγοί επιλέγουν να μην πιστοποιούνται- μπορεί να μην είναι οργανωμένοι με τον τρόπο που απαιτείται από την εταιρεία πιστοποίησης ή μπορεί απλώς να επιλέγουν να μην ξοδεύουν τα χρήματά τους σε τέλη πιστοποίησης. Η εξωτερική πιστοποίηση πρέπει να είναι η σωστή επιλογή για τον παραγωγό και, ως μέρος των σχέσεων εμπιστοσύνης μας, δεν θα υποχρεώσουμε τους προμηθευτές να γίνουν πιστοποιημένοι.


Πιστοποίηση

Για να μπορέσει να εμφανίσει το λογότυπο από κάποιον από τους υπεύθυνους πιστοποίησης του δικαίου εμπορίου, η Lush πρέπει να γίνει κάτοχος αδείας από τον οργανισμό πιστοποίησης. Οι διάφοροι οργανισμοί πιστοποίησης ορίζουν διαφορετικά όρια για το ποσοστό των υλικών ενός προϊόντος, ώστε το τελικό προϊόν να λαμβάνει την ετικέτα του δικαίου εμπορίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες διευκρινίζουν ότι μονάχα υλικά δίκαιου εμπορίου πιστοποιημένα βάσει του δικού τους συστήματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προϊόντα που φέρουν το σήμα πιστοποίησης τους. Λόγω της ποικιλίας των συστατικών σε κάθε προϊόν, τα περισσότερα προϊόντα, εν τέλει, δεν μπορούν να επισημανθούν ως δικαίου εμπορίου, αλλά οι κατάλογοι συστατικών QI μας μπορούν να δείξουν ποια υλικά είναι πιστοποιημένα. Επειδή η Lush δεν κατέχει το σήμα Fairtrade International (FLO) "Fairtrade", μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο αυτόν τον όρο για συστατικά σε τελικά προϊόντα που φέρουν το σήμα τους. Στα άλλο μας προϊόντα, αποκαλούμε τα προϊόντα δίκαιου εμπορίου πιστοποιημένα από οποιονδήποτε οργανισμό: «Fair Trade». Η σήμανση του δικαίιου εμπορίου άρχισε με τρόφιμα, όπως το τσάι και το κακάο. Η επισήμανση των καλλυντικών είναι αρκετά πρόσφατη και δεν αναγνωρίζουν όλες οι χώρες μια ετικέτα δικαίου εμπορίου για τα καλλυντικά, επομένως πρέπει να επισημαίνονται με διαφορετικό τρόπο.


Από εδώ και στο εξής

Ο σκοπός μας είναι να καλλιεργήσουμε τις υπάρχοντες σχέσεις και να αναπτύξουμε νέες, καλύτερες για όλα τα συστατικά μας, ώστε να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρχει παιδική εργασία αλλά δίκαιοι μισθοί, περιβαλλοντική βιωσιμότητα και καλές συνθήκες εργασίας, καθώς και να εφαρμόσουμε την πολιτικής μας για δοκιμές σε ζώα. Μερικές φορές, αυτό θα γίνεται με τη βοήθεια εταιρειών πιστοποίησης, άλλες φορές θα είναι μαζί με τους προμηθευτές μας. Μέσα από το άμεσο εμπόριο, τον αμοιβαίο σεβασμό, τις τακτικές επισκέψεις (και τώρα το κεφάλαιο SLush) βρήκαμε τρόπους για να κάνουμε τις συνεργασίες μας ισχυρότερες, διασφαλίζοντας ότι οι τιμές και οι συνθήκες είναι σωστές και δίκαιες. Είμαστε φιλόδοξοι και αναγνωρίζουμε ότι μπορούμε να βελτιωθούμε. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Για εμάς αυτή η δέσμευση επιδεικνύει τις αρχές του δικαίου εμπορίου και είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πιστεύουμε σε βάθος στην παραγωγή αποτελεσματικών, φρέσκων, χειροποίητων προϊόντων από τα καλύτερα συστατικά, συνεπώς, συνεχίζουμε να αγοράζουμε φρέσκα, δίκαια και ηθικά.Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την πολιτική και τη θέση της Lush.