Γιατί η λεβάντα σας κάνει να νυστάζετε: μερικές πληροφορίες


Συγγραφέας

Vanja Stojanovic


Συγγραφέας

Amy Shepherd

Επιθυμείτε να φτάσετε στη Χώρα των Ονείρων; Η λεβάντα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε πετυχαίνοντας ένα γαλήνιο ύπνο το βράδυ.


Ένα μεθυστικό, μωβ λουλούδι που ανθίζει σε ηλιόλουστα και ανοιχτά περιβάλλοντα και εκτιμάται για το απαλό και γοητευτικό του άρωμα - υπάρχουν 47 γνωστά είδη λεβάντας (ή λεβαντούλα) που έχουν χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες ανάρρωσης και χαλάρωσης εδώ και αιώνες, σε όλο τον κόσμο.

Η λεβάντα έχει μεγάλη και ποικίλη ιστορία στις θεραπευτικές τέχνες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν το φυτό σε πολλά από τα καλλυντικά τους (ειδικά σε έλαια μασάζ), ο Έλληνας φιλόσοφος Διογένης, πρότεινε να καλύψουμε τα πόδια με έλαιο λεβάντας ώστε το χαλαρωτικό άρωμά της να ανέλθει στο σώμα καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας δημιουργώντας ένα σύννεφο λουλουδένιας γαλήνης, ενώ οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τη λεβάντα για την επούλωση πληγών, πονοκεφάλων και ακόμη και στο πλύσιμο τους!

Οι ερευνητές έχουν δείξει τώρα πόσο ισχυρή είναι η λεβάντα όταν χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για να βοηθήσει στον ύπνο - και σήμερα αυτή είναι μια από τις πιο κοινές χρήσεις της, με τη λεβάντα να εμφανίζεται σε προϊόντα ομορφιάς για νυχτερινή ρουτίνα, σε σπρέι για το μαξιλάρι ή αρώματα για το σπίτι.

Ο ειδικός του ύπνου, Richard Jolie προτείνει ότι: “Αντί να επηρεάζει άμεσα την ίδια την ποιότητα του ύπνου, η έρευνα έχει δείξει τα βασικά αποτελέσματα των βοτάνων όπως η λεβάντα, βοηθά στη μείωση των επιπέδων άγχους και χαλαρώνει τους ανθρώπους αρκετά ώστε να κοιμηθούν πολύ καλύτερα.”


Το πώς λειτουργεί αυτό, παραμένει ασαφές.


“Μία πρόταση είναι ότι ένα από τα κύρια συστατικά του ελαίου λεβάντας, η λιναλοόλη, παράγει ηρεμιστικό αποτέλεσμα δρώντας στις οδούς GABA. Το GABA είναι ένας από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές στο νευρικό σύστημα, επομένως είναι υπεύθυνος για τη μείωση της διέγερσης των νευρικών κυττάρων ... Το GABA παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στα εγκεφαλικά κυκλώματα που εμπλέκονται στον ύπνο”, εξηγεί η Christabel Majendie, θεραπεύτρια ύπνου στο Naturalmat.

Η λεβάντα που αποτελεί ντόπιο προϊόν της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης, καλλιεργείται κυρίως στην Προβηγκία της Γαλλίας, όπου έχει γίνει σημαντικό σημείο έλξης για τους τουρίστες. Η λεβάντα στην Προβηγκία φυτεύεται από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο και μόλις ξεκινήσει η συγκομιδή, η Lush παραλαμβάνει περίπου 17 τόνους υψηλής ποιότητας ελαίου λεβάντας και λαβαντίνης κάθε χρόνο, για χρήση σε μια ευρεία συλλογή προϊόντων. Από τη φροντίδα του δέρματος έως τη φροντίδα των μαλλιών και από το μπάνιο έως το ντουζ, μπορείτε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με λεβάντα από την κορυφή ως τ’ άκρα.

Λόγω των καταπραϋντικών αποτελεσμάτων της λεβάντας, λαμβάνουμε συχνά ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση προϊόντων με βάση τη λεβάντα σε παιδιά και ενήλικες, οπότε ζητήσαμε από τον συνιδρυτή της Lush, Mark Constantine, να ξεκαθαρίσει ορισμένα συχνά ερωτήματα.


Είναι ασφαλής η χρήση της λοσιόν σώματος Sleepy σε παιδιά και βρέφη;

“Η Lush κατασκευάζει όλα τα αρώματα προϊόντων που χρησιμοποιούνται και ακολουθούμε τις διεθνείς οδηγίες για τα αρώματα όταν το κάνουμε, το άρωμα στην λοσιόν σώματος Sleepy εμπίπτει σε όλες τις συνιστώμενες παραμέτρους αυτών. Ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να βάλετε αρωματικά προϊόντα σε μωρά ηλικίας κάτω των έξι μηνών.

Η συμβουλή μας στους γονείς είναι να φοράτε οι ίδιοι τη λοσιόν αντί να την εφαρμόζετε στο μωρό σας. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δική σας κρίση σε αυτήν την περίπτωση.”


Η λοσιόν σώματος Sleepy μπορεί να βάλει τέλος στη νυχτερινή αϋπνία;

"Γενικώς, η λεβάντα, η τόνκα και παρόμοια συστατικά λειτουργούν εξαιρετικά καλά για να ηρεμήσουν το μυαλό και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμηθούν, δυστυχώς λυπούμαστε που δεν θα επιλύσει ανησυχίες σχετικά με το Brexit, τον Trump, τα πεθερικά σας που έρχονται να μείνουν ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας κρατάει ξύπνιους το βράδυ!”


Είναι ασφαλής η χρήση του σπρέι σώματος Twilight πάνω σε παιδιά;

“Το Twilight είναι ένα σπρέι σώματος με πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα αρώματος απ’ ότι η λοσιόν σώματος Sleepy, οπότε δεν προτείνουμε το ψέκασμα απευθείας σε μωρά και μικρά παιδιά. Και πάλι, χρησιμοποιήστε τη δική σας κρίση σχετικά με αυτό το θέμα.”


Υπάρχουν άλλες πληροφορίες ή οδηγίες για την ασφαλή χρήση του σπρέι σώματος Twilight ή της λοσιόν σώματος Sleepy σε παιδιά και μωρά που θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας;

“Το σπρέι σώματος Twilight είναι ασφαλές για ψέκασμα στο κρεβάτι του παιδιού, προτείνουμε να το ψεκάσετε στα σεντόνια τινάζοντάς τα λίγο και αφήνοντάς το για μισή ώρα προτού ξαπλώσει το παιδί σας.”

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε τη λοσιόν σώματος Sleepy ή το σπρέι σώματος Twilight στον εαυτό σας για να περιβάλλετε το παιδί σας με μια υπέροχη μυρωδιά λεβάντας και τόνκας ή για να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε ξανά αφού ταΐσετε το παιδί σας.


Εάν είστε λάτρεις της λεβάντας, τότε υπάρχουν πολλά προϊόντα με βάση τη λεβάντα για να επιλέξετε. Εναλλακτικά, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο. Από ένα μεγάλο ζεστό μπάνιο, μέχρι να δοκιμάσετε ένα μασάζ προσώπου για πλήρη χαλάρωση.