Απόλυτα καθαροί: Γιατί ο καθαρισμός είναι το κλειδί για μια υγιή επιδερμίδα

Συγγραφέας

Milly Ahlquist

Νερό μισελέρ, sheet masks και πολλά άλλα - ο αυξανόμενος αριθμός προϊόντων περιποίησης σημαίνει ότι υπάρχει ένα συνεχές κίνητρο για να αλλάξουμε τη ρουτίνα μας με κάτι νεότερο και πιο λαμπερό που υπόσχεται θαύματα. Αλλά μια ρουτίνα περιποίησης που είναι τόσο χαοτική όσο το γεμάτο ντουλαπάκι του μπάνιου σας είναι όντως το μυστικό για μια τέλεια επιδερμίδα;


Παρόλο που μπορεί να μην είναι το πιο συναρπαστικό προϊόν στη ρουτίνα περιποίησής σας, η συνιδρύτρια της Lush και εφευρέτρια προϊόντων Helen Ambrosen πιστεύει ότι το πιο σημαντικό βήμα στη ρουτίνα σας είναι ο καθαρισμός σας. “Εάν μπορείτε να κάνετε σωστό καθαρισμό του δέρματος, τότε έχετε βρει μια πραγματική δίοδο προς μια όμορφη επιδερμίδα”, εξηγεί. “Αυτή είναι η βασική μου προϋπόθεση. Μόλις βρείτε το σωστό καθαριστικό για εσάς, θα επιτρέψει στο δέρμα σας να είναι υγιές, να λειτουργεί σωστά και να φαίνεται όσο πιο καλό γίνεται.”

Αλλά ο αποτελεσματικός καθαρισμός δεν αφορά την εύρεση του ισχυρότερου δυνατού καθαριστικού. Αντιθέτως, είναι μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της αφαίρεσης υπολειμμάτων μακιγιάζ, και ιδρώτα αποφεύγοντας την παρεμβολή με τα φιλικά βακτήρια που είναι μοναδικά στο δέρμα σας, γνωστά και ως τη μικροχλωρίδα.


Γνωρίστε την οικογένεια: Μικροχλωρίδα

Ίσως δεν έχετε ακούσει για τη μικροχλωρίδα στο παρελθόν, αλλά πίσω στα παρασκήνια, αυτά τα βακτήρια εργάζονται σκληρά προστατεύοντας το δέρμα σας από παθογόνους οργανισμούς. Κάθε άτομο λαμβάνει τη μικροχλωρίδα του από το κανάλι γέννησης και τα άτομα με τα οποία έρχεται σε επαφή κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής. Έτσι διαμορφώνεται η ανοσία του δέρματος σας: ένα αμυντικό σύστημα που μπορεί να εξαλείψει τους εχθρικούς μικροοργανισμούς που προσγειώνονται στο δέρμα σε 20 λεπτά. Στην πραγματικότητα, το να διατηρείτε τη μικροχλωρίδα σας ‘έτοιμη για μάχη’ είναι εξίσου σημαντικό για μια υγιή επιδερμίδα, όσο ο καθαρισμός, η τόνωση και η ενυδάτωσή της. Τα προϊόντα με υψηλά επίπεδα συντηρητικών δεν μπορούν να ξεχωρίσουν μεταξύ της μικροχλωρίδας σας και των βακτηρίων που εισβάλλουν και απλώς εξαλείφουν και τα δύο - εξαφανίζοντας έτσι και τις φυσικές άμυνες του δέρματός σας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα Lush καθαριστικά χρησιμοποιούν πολλά φρέσκα, φυσικά συστατικά και πολύ λίγα ή καθόλου συντηρητικά (εξ ου και οι σύντομες ημερομηνίες λήξης).

Πολλά σπυράκια είναι το αποτέλεσμα μιας ‘αντιπαράθεσης’ μεταξύ της μικροχλωρίδας σας και των λοιμώξεων που προσβάλλουν το δέρμα. Ο συνιδρυτής της Lush και εφευρέτης προϊόντων Mark Constantine εξηγεί: “Φανταστείτε το δέρμα ως ένα μεγάλο, παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέικ, με πολλά φραγκοστάφυλα και λίπη και κομμάτια μέσα, και στη συνέχεια μια στρώση από μαρτζιπάν που δημιουργεί μια επικάλυψη στην επιφάνεια. Όλα τα όργανα είναι κάτω στο κύριο μέρος του κέικ και, στη συνέχεια, τα κύτταρα από το μαρτζιπάν μεταναστεύουν στην επιφάνεια και ‘ξεφλουδίζονται’ [βγαίνουν σε κλίμακες ή νιφάδες]. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το δέρμα διατηρείται υγιές.

“Φανταστείτε να βάζετε το δάχτυλό σας στο κέικ - αυτό είναι ένας θύλακας τρίχας. Λίγο από αυτό το δερματικό τριχοειδές μπαίνει βαθύτερα μέσα. Τώρα, όσο πιο λεπτή είναι η τρύπα, τόσο πιο επιρρεπείς είστε στα σπυράκια. Έτσι, εάν έχετε αρκετά λεπτό δέρμα που είναι λίγο επιρρεπές σε ερεθισμούς, οι εισόδοι στους θύλακες των τριχών κλείνουν. Τώρα, μπορεί να είστε καλυμμένοι με φιλική μικροχλωρίδα, αλλά στο κάτω μέρος αυτού του θύλακα της τρίχας υπάρχουν μερικοί όχι τόσο καλοί οργανισμοί που αρχίζουν να αναπαράγονται μόλις το δέρμα ‘κλείσει’. Είναι παθογόνοι μικροοργανισμοί και προκαλούν αντίδραση. Όταν τα λευκά αιμοσφαίριά σας μπαίνουν για να καθαρίσουν, καταλήγετε με πύον σε εκείνο το σημείο, γιατί αυτή είναι η νεκρή ύλη που προκύπτει από τους δύο που πολεμούν μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να καθαρίζετε το δέρμα όσο πιο ευγενικά γίνεται. Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν θέλετε υψηλά επίπεδα συντηρητικού στα προϊόντα σας είναι ότι δεν θέλετε να βάλετε κάτι στο δέρμα σας που θα καταστρέψει όλη τη μικροχλωρίδα σας.”

Πώς μεταφράζεται αυτό στην περιποίηση του δέρματος; Αυτό σημαίνει ότι τα πιο αποτελεσματικά καθαριστικά θα αφαιρέσουν όλα τα ίχνη μακιγιάζ, ρύπων, αντιηλιακού και οτιδήποτε άλλο συσσωρεύεται στην επιδερμίδα με ελάχιστη διαταραχή της μικροχλωρίδας που σας προστατεύει από τα παθογόνα. Η συνιδρύτρια της Lush και εφευρέτηρια προϊόντων Mo Constantine εξηγεί: “Σε ορισμένες κρέμες υπάρχουν πέντε ή περισσότερα συντηρητικά και αυτά είναι πολλά για το δέρμα σας. Είναι πραγματικά ένα ναρκοπέδιο, γι’ αυτό στη Lush προσπαθούμε να κρατήσουμε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο απλά.”


Αποβάλλετε τους ρύπους (και το μακιγιάζ)

Έχοντας αυτό κατά νου, ξεχάστε το γρήγορο σκούπισμα με τα μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ που βρίσκονται δίπλα στο κρεβάτι σας, οι ειδικοί της περιποίησης προσώπου στη Lush συμβουλεύουν να παίρνετε πολύ πιο σοβαρά την αφαίρεση μακιγιάζ και των ρύπων. Η Helen εξηγεί: “Ο κίνδυνος είναι πως αν δεν αφαιρέσετε πλήρως το μακιγιάζ σας, το δέρμα εξακολουθεί να είναι βρώμικο και στη συνέχεια το μακιγιάζ μπαίνει πάλι επάνω σε μη καθαρή επιδερμίδα. Εάν φοράτε μακιγιάζ για να καλύψετε ένα σπυράκι εξαρχής τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα χειρότερο."

Αγνοήστε τυχόν προκαταλήψεις που μπορεί να έχετε για καθαριστικά με βάση τα έλαια (πράγμα που τονίστηκε με την άνοδο των προϊόντων ‘χωρίς λάδι’), όλοι συμφωνούν απόλυτα ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε αρχικά τους ρύπους και το μακιγιάζ, ακόμη και για το δέρμα που τείνει ήδη να γυαλίζει. “Ο καθαρισμός με λάδι απομακρύνει τη βρωμιά από την επιδερμίδα και την αφήνει πολύ μαλακή”, εξηγεί η Helen “αν έχετε ξηρό δέρμα, αυτό συχνά θα σας είναι αρκετό. Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, τα προϊόντα με λάδι είναι ιδανικά για να προετοιμάσετε το δέρμα για έναν πιο βαθύ καθαρισμό με ένα απολεπιστικό, αφαιρώντας το μακιγιάζ ή τους ρύπους.”

Για τον απόλυτα βαθύ καθαρισμό, επιλέξτε το Ultrabland: την αγαπημένη φόρμουλα καθαρισμού της Lush. Ένα εναιώρημα νερού σε αμυγδαλέλαιο, (γνωστό ως κρύα κρέμα), το Ultrabland περιέχει επίσης μέλι, γλυκερίνη και κερί μέλισσας: υγραντικά συστατικά που προσελκύουν τα έλαια και απομακρύνουν τη βρωμιά και το μακιγιάζ από το δέρμα. Με επιπρόσθετο τούρκικο ροδόνερο για να καταπραΰνει και να ηρεμήσει, είναι ένα σπάνιο παράδειγμα ενός προϊόντος που παρέχει βαθύ καθαρισμό αλλά κι απίστευτη απαλότητα στο δέρμα σας. Τόσο απαλό στην πραγματικότητα, που η Mo δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα άλλο καθαριστικό στο δέρμα της για περίπου 22 χρόνια. Λέει: “Έχω πολύ άστατη επιδερμίδα και έτσι χρησιμοποιώ το Ultrabland και αυτή είναι η λύση μου. Στην πραγματικότητα, όταν ήμουν νεότερη, ο Mark εφηύρε αυτό το καθαριστικό με κερί μέλισσας και έλαιο αμυγδάλου ειδικά για εμένα, επειδή είχα τόσο ξηρό και πονεμένο δέρμα."


Η τέχνη της απολέπισης

Μόλις αφαιρέσετε το μακιγιάζ ή τους ρύπους, ίσως θελήσετε να κάνετε απολέπιση. Η απολέπιση ενισχύει την κυκλοφορία, σας απαλλάσσει από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και φωτίζει την επιδερμίδα, δίνοντάς σας μια πολυπόθητη, υγιή λάμψη. Αλλά όταν πρόκειται για απόλυτη λείανση, δεν ταιριάζει το ίδιο απολεπιστικό σε όλους.

Η συνιδρύτρια της Lush και λάτρης της απολέπισης Rowena Bird έχει μερικές συμβουλές. “Πρέπει να έχετε το σωστό μέγεθος κόκκων απολέπισης, για να κάνει τη δουλειά. Αν είναι πολύ μεγάλοι, θα κυνηγάτε τους κόκκους γύρω από το δέρμα. Όταν είναι αρκετά μικροί, μπορείτε να έχετε ένα καλό τρίψιμο. Μετά καταλήγετε στο πόσο σκληροί είναι οι κόκκοι. Εάν είναι πολύ σκληροί, όπως το αλάτι, θα έχετε ένα πολύ καλό τρίψιμο. Αλλά αν έχετε πιο ευαίσθητο δέρμα, χρειάζεστε μια απαλή απολέπιση, όπως με τα αλεσμένα αμύγδαλα στο Angels On Bare Skin. Μπορείτε να δείτε τις επιλογές της συλλογής μας για απολέπιση και στη συνέχεια, να βρείτε το μέγεθος και το επίπεδο που ταιριάζει στην επιδερμίδα σας.

Το να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, έχει να κάνει με το να ακούτε την επιδερμίδα σας. Η Ro εξηγεί: “Ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που επιθυμεί η επιδερμίδα του. Μερικά δέρματα δεν θέλουν ένα δυνατό, τρίψιμο με αλάτι όπως το Ocean Salt. Μερικά δέρματα το λατρεύουν. Μπορεί να θέλετε να κάνετε απολέπιση μία φορά την ημέρα ή μία φορά την εβδομάδα. Έχει να κάνει με το να γνωρίζετε το δέρμα σας και να το ακούτε. Αυτό που βάζετε στην επιδερμίδα σας είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που βάζετε στο σώμα σας.”


Μια σημείωση για τα σαπούνια

Αν η επιδερμίδα σας πλησιάζει περισσότερο την ξηρότητα, το πιο πιθανό είναι να αποφύγετε τα σαπούνια. Αλλά αν έχετε μια πιο λιπαρή επιδερμίδα, η επιθυμία μιας απόλυτα καθαρής επιδερμίδας μπορεί να σας οδηγήσει στις μπάρες σαπουνιών. Και η Mo και η Helen σας συμβουλεύουν. “Η λιπαρή επιδερμίδα χρειάζεται ευγενική αντιμετώπιση, αντί να την αποστεγνώσουμε εντελώς με ένα σαπούνι,” εξηγεί η πρώτη. “Τα σαπούνια, πιστεύω, θα έπρεπε να είναι η τελευταία λύση όταν πρόκειται για το πλύσιμο της επιδερμίδας επειδή είναι αρκετά απορροφητικά. Δεν θα πρότεινα κάποιου είδους σαπούνι για το πρόσωπο όμως έχουμε διαμορφώσει κατάλληλα το Coalface και το Fresh Farmacy, τα οποία είναι όσο περισσότερο ευγενικά γίνεται.

Το Fresh Farmacy είναι περίπου 40% άργιλος, με πολύ σκόνη καλαμίνης, επομένως δεν θα έχετε πολύ σαπουνάδα αλλά θα έχετε έναν ήπιο καθαρισμό με άργιλο. Το Coalface είναι με άνθρακα και άργιλο και αρκετά θεραπευτικό - τόσο ήπιο που ίσα που θα καταλάβετε πως το χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε επίσης σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Όπως προείπα, δεν προτείνω τη χρήση σαπουνιού στο πρόσωπο, αλλά αν πρόκειται να το κάνετε χρησιμοποιήστε κάτι που να είναι πολύ ευγενικό για την επιδερμίδα σας. Οι λάσπες, οι άργιλοι και η άμμος - είναι μερικές μόνο από τις επιλογές για καθαρισμό της επιδερμίδας πέρα από το σαπούνι.”

Η Helen συμπληρώνει: “Η λιπαρή επιδερμίδα είναι τόσο ευαίσθητη - που μονάχα η αντιμετώπιση του κόσμου είναι που οδηγεί στην ‘τιμωρία’ της. Από εκεί προκύπτει η θεωρία μας του ‘πώς θέλετε να αισθάνεστε την επιδερμίδα σας σήμερα’. Ακριβώς επειδή το πώς θέλετε να την αισθανθείτε εξαρτάται από το πώς νιώθετε οι ίδιοι εκείνη την ημέρα.


Να βρούμε το σωστό

Ξεχάστε το μύθο πως ένα αποτελεσματικό καθαριστικό μπορεί στην αρχή να σας προκαλέσει σπυράκια επειδή απομακρύνει πολλούς ρύπους. Η Helen λέει πως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εξηγεί: “Αν έχετε ένα καθαριστικό που δε σας ταιριάζει, το πιο πιθανό είναι να ερεθίσει παραπάνω την επιδερμίδα σας. Πολύ συχνά θα δείτε κάποιον με ένα σπυράκι και κατά τ’ άλλα καθαρό δέρμα. Αυτό που συμβαίνει εκεί είναι πως το καθαριστικό τους είναι πολύ δυνατό για αυτούς, επομένως η επιδερμίδα προστατεύει τον εαυτό της και πρήζεται λίγο πράγμα που το κάνει πολύ εύκολο για ένα θύλακα να εγκλωβιστεί κι αυτό να μετατραπεί σε σπυράκι έπειτα. Αυτό συμβαίνει συχνά σε όσους έχουν ένα καλό δέρμα χωρίς δυσκολίες. Το ερεθίζουν παραπάνω απ’ όσο πρέπει. Αν έχετε ένα τέτοιο καθαριστικό, η επιδερμίδα σας μπορεί να δείχνει λαμπερή στην αρχή αλλά έπειτα το δέρμα σας αρχίζει να σκέφτεται πως ‘αυτό δεν του αρέσει’ και τελικά χρειάζεται κάτι πιο ήπιο.

Αντιμετωπίστε τον καθαρισμό σαν κάτι αναγκαίο κι όχι σαν αγγαρεία, κάντε τον με συνέπεια αλλά ευγενικά, και η Helen είναι σίγουρη πως η επιδερμίδα σας θα χαρεί τα οφέλη. “Η επιδερμίδα σας όντως αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Αν όμως ο καθαρισμός σας είναι σωστός τότε δεν θα αλλάξει κατά πολύ, εκτός αν το δέρμα σας απαιτεί πολύ συγκεκριμένη φροντίδα. Αν μπορείτε να καθησυχάσετε την επιδερμίδα σας με το σωστό καθαριστικό τότε θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από αυτήν.”

Ποιος να το ‘ξερε πως ένα ταπεινό καθαριστικό θα ήταν το κλειδί για μια υγιή, ικανοποιημένη επιδερμίδα;


Επιστρέψτε στα βασικά και βρείτε το τέλειο καθαριστικό και απολεπιστικό για εσάς εδώ