Ας μιλήσουμε σοβαρά: Σημαντικές πληροφορίες για τα αντιβακτηριακά προϊόντα

Συγγραφέας

Amy Shepherd

Πόσο συχνά παίζατε στο έδαφος με τα χώματα όταν ήσασταν μικροί; Τα γεγονότα δείχνουν πως αν δεν ήσασταν το πιο καθαρό παιδί μικροί, τότε μάλλον κάτι ξέρατε από τότε.


Η έρευνα φανερώνει πως οι άνθρωποι που ήταν εκτεθειμένοι σε λίγη περισσότερη παραδοσιακή ‘βρωμιά’ ως παιδιά, συχνά έχουν ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και λιγότερες αλλεργίες. Και αν σας αρέσει η κηπουρική τότε είστε επίσης τυχεροί, καθώς το να πιάνετε το χώμα με τα χέρια μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο - της χαρούμενης ορμόνης - και να γιατί η στενή επαφή με τη φύση και το έδαφος μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση ευεξίας σας. Επομένως, λοιπόν, γιατί τέτοια 'εμμονή' με τα αντιβακτηριακά προϊόντα και είναι όντως καλύτερα από το παλιό, παραδοσιακό σαπούνι;


Ακόμα κι αν φαίνονται εύχρηστα ειδικά σε περίπτωση που θα συναντήσετε κάποια δημόσια τουαλέτα ή θα ακουμπήσετε κάποιο μεταλλικό κάγκελο, οι απόψεις διίστανται όταν πρόκειται για τη χρήση αντιβακτηριακών προϊόντων. Τι είναι όμως τελικά, και μήπως θα έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί με τη χρήση τους;


Ανοίγοντας την τηλεόραση, βομβαρδίζεστε με διαφημίσεις που αφορούν τα αμέτρητα βακτήρια που βρίσκονται στο χώρο της κουζίνα σας και το πόσο περισσότερα είναι από αυτά της λεκάνης της τουαλέτα σας, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαφήμισης τα αντιβακτηριακά σπρέι πετάνε τριγύρω με τις κάπες τους για να μας σώσουν από τα μικρόβια. Δεν είναι όμως όλα τα βακτήρια βλαβερά, πολλά επωφελούν μάλιστα την υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όλοι μας έχουμε τη φυσική μας μικροχλωρίδα - ένα σύνολο μικροοργανισμών (microbiota) που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας. Για την ακρίβεια, μόνο το 43% του συνόλου των κυττάρων μας είναι φτιαγμένο από ανθρώπινα κύτταρα, το υπόλοιπο είναι φτιαγμένο από μικροσκοπικούς οργανισμούς, από βακτήρια μέχρι και μύκητες. Αν αυτό σας αναστατώνει, μη φοβάστε καθώς τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια είναι ‘φιλικά’ και βοηθούν να διατηρούνται όλα υπό έλεγχο.


Όλη αυτή η κουβέντα για τα μικρόβια σας έκανε να θέλετε να πλυθείτε για τα καλά; Σκεφτείτε το ξανά. Το να απομακρύνετε με το πλύσιμο τη φυσική μικροχλωρίδα της επιδερμίδας σας μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Τα φιλικά βακτήρια σχηματίζουν αποικία στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αποτρέποντας τα παροδικά βακτήρια από το να εγκατασταθούν στην επιδερμίδα, εκ των οποίων ορισμένα μπορεί να είναι ‘κακά’ βακτήρια.


Τα φυσικά βακτήρια κυριαρχούν στο χώρο και τα θρεπτικά συστατικά, παράγοντας ενώσεις που διώχνουν τους εισβολείς… ο Επιστήμονας Καλλυντικών της Lush και εφευρέτης προϊόντων Daniel Campbell εξηγεί περισσότερα: “Τα συντηρητικά στα υγρά σαπούνια χεριών καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς που ζουν στην επιδερμίδα σας, είτε είναι φιλικοί είτε μη φιλικοί. Όταν δεν υπάρχουν φιλικά βακτήρια για να προστατεύσουν την επιδερμίδα, τότε γίνεται πιο ευάλωτη στους ξένους εισβολείς, αφήνοντάς σας εκτεθειμένους στο ξηρό, ταλαιπωρημένο ή φθαρμένο δέρμα.”


Έχετε ακόμα ερωτήσεις; Εντάξει, ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.


Πώς λειτουργούν τα αντιβακτηριακά προϊόντα;

Οι μικροοργανισμοί είναι εξαιρετικά πεπειραμένοι σε αυτό που κάνουν κι αν οι συνθήκες είναι καλές, αυτά τα μικροσκοπικά βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ εύκολα - κάποια βακτήρια μπορούν να διασπαστούν σε μόλις 20 λεπτά. Τα αντιβακτηριακά λειτουργούν διαταράσσοντας αυτές τις συνθήκες, ώστε να κάνουν δυσκολότερο τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, ο Daniel λέει: “Αν θέλετε να σκοτώσετε τους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς, πρέπει να δείτε σε τι είναι ευάλωτοι. Πρέπει είτε να τους απομακρύνετε την τροφή, το περιβάλλον τους ή να αναστείλετε την αναπαραγωγή τους. Φανταστείτε τον μικροοργανισμό σαν ένα μεγάλο δίσκο από ζελέ, που αποκτά τις προμήθειές για την επιβίωσή του του από το περιβάλλον του. Δηλητηριάζοντας την πηγή της τροφής τους, αποτρέπετε την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.”


Αυτό δεν χρειάζεται να επιτευχθεί με χημικά, τα υλικά όπως το αλάτι λειτουργούν ως ένα φυσικό αντιβακτηριακό, εξηγεί ο Daniel: “Η κυτταρική μεμβράνη των βακτηρίων είναι διαπερατή. Το αλάτι απορροφά το νερό από τους μικροοργανισμούς, αφυδατώνοντας το εσωτερικό τους που σημαίνει πως δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Τα συστατικά που τα βακτήρια δεν μπορούν να μεταβολίσουν θα διαταράξουν τη βιοχημεία τους.”


Ξέρουμε τι σκέφτεστε, όλο αυτό ακούγεται λίγο σαν ιστορίες τρόμου, όμως τα φυσικά συστατικά όπως τα βότανα, το αλάτι και το σαπούνι θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα χέρια σας καθαρά και μακριά από βλαβερά βακτήρια.


Πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Πρόσφατα, η χρήση του αμφιλεγόμενου αντιβακτηριακού συστατικού triclosan απαγορεύτηκε στα καλλυντικά προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αμερική. Το triclosan είχε αρχικά σχεδιαστεί ως εντομοκτόνο το 1960, προτού χρησιμοποιηθεί στον ιατρικό τομέα τη δεκαετία του 70. Τελικά, ωστόσο, αυτό το συστατικό προσχώρησε και στην καταναλωτική αγορά και βρισκόταν μέχρι πρόσφατα σε πολλών ειδών αντισηπτικά προϊόντα. Το triclosan απαγορεύτηκε έκτοτε εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με τις επιπτώσεις του σε βάθος χρόνου στους ανθρώπους και το περιβάλλον, ωστόσο αυτό δεν συμπεριλαμβάνει την οδοντόπαστα, που σημαίνει ότι μπορούμε ακόμα να το βρούμε σε κάποιες εταιρείες.


Τα αποδεικτικά στοιχεία που διατείνονται πως αυτό το αντιβακτηριακό θα μπορούσε να είναι βλαβερό για την υγεία και τον πλανήτη είναι αυξανόμενα - κάποια από αυτά μάλιστα αποδεικνύουν πως το χημικό είναι συνδεδεμένο με βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα και με τη διαταραχή των ορμονών.


Τα χημικά αντιβακτηριακά είναι καλύτερα από τα φυσικά σαπούνια;

Για να το θέσουμε απλά - όχι. Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη που να δείχνει πως τα αντιβακτηριακά καθαριστικά χεριών ή τα αντισηπτικά απομακρύνουν τα μικρόβια πιο αποτελεσματικά απ’ ότι μια καλή απολέπιση με σαπούνι ή ζεστό νερό. Σύμφωνα με μια έρευνα γύρω από την αποτελεσματικότητα του σαπουνιού και του νερού ενάντια στα αντισηπτικά χεριών με βάση το αλκοόλ, οι άνθρωποι που πλύθηκαν με σαπούνι και νερό είχαν λιγότερα βακτήρια στα χέρια τους απ’ ότι αυτοί που χρησιμοποίησαν το αντισηπτικό χεριών.

Τα σαπούνια της Lush πάνε ένα βήμα παραπέρα. Αντί να εξαλείφουν όλα τα βακτήρια, μαζί και τα ωφέλιμα, ο Daniel λέει: “Βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας πάνω στην επιδερμίδα.” Ακούγεται πολύ πιο φιλικό κι ελκυστικό σωστά; Από τη ρίγανη, ένα φυσικό αντιμικροβιακό συστατικό με χαρακτηριστική, βοτανική μυρωδιά, μέχρι και τον κατιφέ, από τη Μεξικάνικη καλεντούλα - θα βρείτε πολλά (και φυσικά) αντιβακτηριακά που εργάζονται μαζί με την επιδερμίδα σας παρά ενάντιά της.


Δώστε μου περισσότερο!

Ανακαλύψτε τη συλλογή των υπέροχων σαπουνιών μας που απομακρύνουν τα μικρόβια ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν την επιδερμίδα σας εδώ. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα φυσικά καλλυντικά; Για οποιεσδήποτε απορίες, μπορείτε να μας ρωτήσετε!